Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Näissä ammateissa työllistyt takuulla

Erityisopettajana tai meteorologina työllistyt varmasti. Vanhentuneella sekatyöläisnimikkeellä "toimistotyöntekijä" ei kannata hakea töitä.

Grafiikka: Näistä ammattilaisista on eniten pulaa.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Tuuli Toivanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Työ- ja elinkeinoministeriön listauksen mukaan täystyöllistettyjä ovat ainakin yllä olevassa taulukossa olevien ammattien harjoittajat.

TEM kokoaa valtakunnalliset tiedot alueellisten TE-toimistojen eli työvoimatoimistojen tilastoista. Työvoimatoimistot seuraavat noin kahtasataa ammattinimikettä. Listauksessa pisteytetään työttömien työnhakijoiden suhde avoimiin työpaikkoihin.

Esimerkiksi sairaanhoitajien työttömyysaste on alle 2 prosenttia. Lähi- ja perushoitajien työttömyysaste on noin 4 prosenttia.

- Tämäkin "työttömyys" johtuu siitä, että avoimet työpaikat ja töitä etsivät työntekijät eivät aina ole samoilla paikkakunnilla, kuvailee sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn työttömyyskassan johtaja Markus Rantanen.

Työ- ja elinkeinoministeriön listasta puuttuvat ainakin juristit ja meteorologit. Tiettävästi meteorologeja ei paljon kortistossa näy, kuten ei myöskään lakimiehiä.

- Jos meteorologeja on työttöminä yksi tai kaksi, niin kyllä voi jo täystyöllisyydestä puhua, hymähtää Ympäristöasiantuntijoiden keskusliiton viestintäpäällikkö Tuula Kilpeläinen.

Lakimiesten työttömyysaste on 3 prosenttia, joka monissa muissa ammateissa tarkoittaa käytännössä täystyöllisyyttä. Lakimiesliiton viestintäjohtaja Juhana Harju ei kuitenkaan ole valmis puhumaan lakimiesten täystyöllisyydestä.

- Lakimiesten työllisyystilanne on hyvä, mutta se edellyttää koulutuksen tason säilymistä hyvänä kaikissa tiedekunnissa, Harju muotoilee.

Ylitarjontaa IT-väestä ja toimistotyöntekijöistä

Grafiikka: Näille ammattilaisille ie ole tarvetta.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ylitarjontaa työvoimatoimistoilla on paitsi tunnetusti luovien alojen osaajista, myös rakennemuutoksen myötä IT-väestä.

- Viisi vuotta sitten tietoliikenne- ja elektroniikka-asentajien työllisyystilanne oli aivan erilainen kuin nyt. Kyllä tässä taustalla ovat suuret irtisanomiset, toteaa Työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala.

Vähiten tarvetta Suomessa on toimistotyöntekijöille.

- Ennen oli toimistojen sekatyöläisiä - toimistotyöntekijöitä. Ei sillä ammattinimikkeellä enää työllisty, hymähtää Tuomaala.

Suosittelemme