Hyppää sisältöön

Kiinan lakkoilevat toimittajat palaavat töihin

Sensuurin suututtamat kiinalaistoimittajat ovat sopineet kiistansa viranomaisten kanssa. Lehden sensurointi on saanut ihmiset kaduille osoittamaan mieltään.

Toimitalo, lehtikioski ja pyöräilevä nainen.
Lehtikioski Nanfang-yhtiön Pekingin-toimiston edustalla. Kuva: How Hwee Young / EPA
Petri Raivio

Guangzhoussa ilmestyvän uudistusmielisen Nanfang Zhoumo -lehden toimittajien mukaan toimittajien ja sensuuriviranomaisten välinen kiista on ratkaistu. Viikkolehti ilmestyy normaalisti huomenna torstaina.

Suullisen sopimuksen mukaan toimittajat palaavat töihin ja viranomaiset lupaavat jatkossa pidättäytyä lehden sisällön suorasta ennakkosensuurista. South China Morning Post -lehden mukaan Guangdongin maakunnan kuvernööri on toiminut välittäjänä neuvotteluissa.

Paikallinen sensori poisti viime viikolla Nanfang Zhoumosta perustuslain noudattamista vaatineen kirjoituksen ja korvasi sen kommunistipuoluetta ylistäneellä jutulla.

Tapauksen aiheuttaneet mielenosoitukset kärjistyivät eilen tiistaina kärhämäksi hallituksen kannattajien ja sensuurin vastustajien välillä. Sensuuri on aiheuttanut kuohuntaa myös Kiinan mikroblogipalvelussa Weibossa, ja viranomaiset ovat sulkeneet Weibo-tilejä ärhäkän kirjoittelun vuoksi.

Lehden toimittajat ovat tiettävästi lakkoilleet sunnuntaista saakka.

Suosittelemme sinulle