Hyppää sisältöön

Pystykorvasta halutaan maailmanperintökohde

Kansalliskoira suomenpystykorva halutaan Unescon maailmanperintökohteeksi. Statusta ajavat Suomen Pystykorvajärjestö, Kennelliitto ja Metsästäjäliitto. Pystykorvarekisteröinnit ovat laskeneet kolmannekseen suosion huippuvuosista.

Kuva: Yle

Harjavaltalainen Pekka Teini on fanaattinen suomenpystykorvaharrastaja. Ulkomaita myöten 216 eri koirarotua tuomaroivalle Teinille Suomen kansalliskoira on selvästi yli muiden.

- Suomenpystykorva on maailmanlaajuisesti harvinaisuus. Se on puhtaasta luonnonkannasta, ilman risteytyksiä kehitetty koirarotu. Se on kaiken kaikkiaan kaunis koira, Pekka Teini summaa.

Pystykorva = suomalainen elämänmuoto

Suomen Kennelliitto, Pystykorvajärjestö ja Metsästäjäliitto ajavat parhaillaan suomenpystykorvaa Unescon maailmanperintökohteeksi. Ehdolle asetetaan haukkuherkänä tunnetun koiran rinnalla koko suomalaisuus.

- Suomalainen elämänmuoto perustuu suomenpystykorvan kanssa elämiseen. Suomenpystykorvahan on toiminut iät ajat kotivahtina. Se on merkinnyt suomalaiselle elantoa, ollessaan isännille metsästysapuna oravannahkoja hommaamassa. Se on ollut kaikessa, koko elämänmuodossa mukana, Suomen Kennelliiton koira-asiantuntija Kari Järvinen perustelee.

Metsästys säilyttää rodun

Pystykorvien suosio on tiukasti kiinni metsästäjistä. Metsäkanalintumetsästyksen menettäessä suosiotaan hirvijahdille on moni muu metsäkoirarotu ajanut pystykorvan ohi. Suosituimmuuslistalla kansalliskoira on nyt sijalla 16. Suomenpystykorvien rekisteröinnit ovat romahtaneet huippuvuosista kolmannekseen.

- Tärkeintä ei kuitenkaan ole suosio. Enemmänkin olen huolissani siitä löytääkö pystykorva jatkossa metsästäjät. Se on kuitenkin se lähtökohta, että rotu ylipäänsä säilyy. Tästä koirasta ei ole ihan pelkästään seurakoiraksi, Pekka Teini toteaa.

Pystykorva on kuin suomalainen mies

Suomenpystykorva herättää runsaasti kiinnostusta ulkomailla. Harjavaltalainen Pekka Teini saa jatkuvasti vastailla maailmalla eksoottiseen koiraan liittyviin kyselyihin. Pystykorva on Teinin mukaan kuin suomalainen mies.

- Me olemme molemmat itsepäisiä ja määrätietoisia. Emme mielistele muita, paitsi joskus tarvittaessa. Ja luottamuksen voi suomenpystykorvan kanssa menettää vain kerran.

Suosittelemme sinulle