Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kiina lähetti joukkoja Myanmarin rajalle

Myanmarin pohjoisosasta pakenee ihmisiä Kiinan puolelle, kun Myanmarin armeijan ja kachin-kansan väliset yhteenotot kiihtyvät.

Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kiina pelkää Myanmarin sisäisen konfliktin leviävän maaperälleen. Kiina on lähettänyt sotilaita valvomaan tilannetta.

Myanmarissa on jo puolentoista vuoden ajan ollut yhteenottoja maan pohjoiskolkassa asuvan kachin-kansan ja hallituksen joukkojen välillä. keskiviikkona Myanmarin armeija tulitti kachin-taistelijoita tykistöllä aivan rajan tuntumassa, kertoo Kiinan virallinen sanomalehti The Global Times.

Kachinit kertovat Myanmarin armeijan pommittavan heitä myös lentokoneista. Jopa kemiallisten aseiden käytöstä esitetään syytöksiä.

Myanmar kiistää ilmapommitukset, mutta myöntää käyttäneensä K-8-harjoitushävittäjien suojatulta omien joukkojensa tukena.

Myanmaria vuosikymmenet hallinnut sotilasjuntta on vähitellen siirtämässä valtaansa siviilijohtajille. Kachinien kanssa käynnissä oleva konflikti on analyytikkojen mukaan on maan uuden siviilihallinnon suurin koetinkivi.

Kiinalaislehti ei kertonut, kuinka paljon ja minkälaisia joukkoja rajalle Yunnanin maakuntaan lähetetään.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat moittineet Kiinaa siitä, että se on palauttanut Myanmarin taisteluja paenneita siviilejä väkivalloin takaisin kotimaahansa.

Suosittelemme sinulle