Hyppää sisältöön

Tutkijat: Runous on itseapukirjallisuutta parempaa terapiaa

Shakespearen tai Eliotin runous sytyttää aivot huomattavasti paremmin kuin tavanomainen kirjallisuus, sanovat brittitutkijat. He kannustavat vakavien henkilökohtaisten ongelmien parissa kamppailevia tarttumaan klassikoihin.

William Shakespearen muotokuva. Kuva: BBC
Jussi Hanhivaara

Brittiläistutkijoiden mukaan kirjallisuuden klassikot kehittävät ja terapoivat mieltä paremmin kuin itseapukirjallisuus.

Liverpoolin yliopiston tutkijat skannasivat tutkimukseen osallistuneiden aivoja, kun nämä lukivat muun muassa William Shakespearen, William Wordsworthin, John Donnen ja T.S. Eliotin teoksia. Sen jälkeen tekstit käännettiin suoraviivaisempaan muotoon ja tuloksia verrattiin keskenään.

Tutkimuksesta kertoo The Telegraph -lehti.

Tulokset osoittivat, että haastavampi teksti sai koehenkilöissä aikaan huomattavasti enemmän aivotoimintaa kuin keskinkertainen versio. Aivojen syttyminen myös kesti pidempään, siirtäen aivotoiminnan uudelle tasolle ja kannustaen lukijaa lukemaan lisää.

Tavanomaisen version lukeminen taas piti aivojen sähkötoiminnan normaalilla tasolla.

Runoudessa kyse syvistä kokemuksista

Erityisesti runouden lukeminen lisää aktiviteettia oikeassa aivopuoliskossa, joka käsittelee ihmisen elämäkerrallisia muistoja. Näin se auttaa lukijoita arvioimaan uudelleen kokemuksiaan lukemansa tekstin valossa.

Tämä tarkoittaa tutkijoiden mielestä, että klassikot ovat itseapukirjoja hyödyllisempiä.

Tutkimus osoittaa kirjallisuuden voiman muuttaa mielen käytäviä.

Philip Davis

- Tutkimus osoittaa kirjallisuuden voiman muuttaa mielen käytäviä, luoda uusia ajatuksia ja muotoja sekä asioiden välisiä yhteyksiä, sanoo tutkimukseen osallistunut professori Philip Davis.

Kokeessa havaittiin myös, että aiemmin tuntematon sana sai aikaan aivopiikin, joka koukutti lukijan ja viritti hänen huomiokykyään.

- Runoudessa ei ole kyse vain tyylistä. Siinä on kyse kokemuksen syvistä versioista, jotka lisäävät tiedolliseen kokemukseen tunteellisen ja elämäkerrallisen, professori Davis sanoo.

Hänen mukaansa testitulokset puoltavat vakavan kirjallisuuden käyttöä vakavissa tilanteissa kevyesti luettavien itseapukirjojen sijaan. Viimeksi mainitut vain vahvistavat ennalta-arvattavia mielipiteitä ja tavanomaisia mielikuvia itsestä, Davis sanoo.

Suosittelemme sinulle