Hyppää sisältöön

Pakkoruotsilla mennään jatkossakin

Keskustelu ruotsin ja venäjän kielten asemasta koulujen opetusohjelmassa jatkuu.Viimeksi perjantaina opetusministeriö ilmoitti, että se ryhtyy kohentamaan venäjän kielen opetusta yhteistyössä kahdeksan itäsuomalaisen kunnan kanssa.

Lapsia Itä-Suomen koulun venäjän tunnilla
Kuva: Sakari Partanen / Yle
Matti Asikainen

Monessa Itä-Suomen kunnassa olisi halua vaihtaa pakkoruotsi Venäjän kieleen.

Viimeksi kahdeksan itäsuomalaista kuntaa haki mahdollisuutta kokeiluun, jossa oppilas olisi halutessaan voinut korvata ruotsin opinnot venäjän opiskelulla. Tähän ei ministeriöltä lupaa saatu.

Jyrki Katainen
Kaksikieleisessä maassa opiskellaan molempia kotimaisia, linjaa pääministeri Katainen. Kuva: Sakari Partanen / Yle

Nyt ministeriö kuitenkin lupaa ohjata erityisrahoitusta kokeilua hakeneille kunnille.

Joensuussa vierailleen pääministeri Jyrki Kataisen mukaan pakkoruotsi säilyy

- Kun on yksi kansa ja kaksi kieltä, niin kyllä kansan pitää toisiaan ymmärtää ja osata kieli edes alkeellisella tavalla.

- Sen takia molempien kotimaisten kielten opiskelu on tärkeää, ihan kansakunnan eheyden kannalta.

- Tämähän ei ole estänyt ranskan tai saksan opiskelua, ei anneta sen estää myöskään venäjän opiskelua. Eli tämä on enemmänkin asenteellinen ongelma.

Molempien kotimaisten kielten opiskelu on tärkeää, ihan kansakunnan eheyden kannalta

Pääministeri Jyrki Katainen

Joensuulaisessa Leinosen perheessä venäjän kielen opiskelu on ollut helppo valinta, onhan se lasten toinen äidinkieli. Opiskeltavia kieliä valittaessa vanhempien rooli korostuu, kertoo Ljudmila Leinonen Joensuusta.

- Eivät lapset pysty vielä ajattelemaan kovin pitkälle eteenpäin, vanhempien rooli on tässä asiassa tärkeä. Vanhempienkin pitää panostaa venäjänkielen opiskeluun. Ja mitä aiemmin lapset sen aloittavat, sen parempi.

Itä-Suomen yliopisto kouluttaa Venäjä-osaajia ja painottaa venäjän kieltä muun muassa strategiassaan. Rehtori Perttu Vartiaisen mukaan ruotsinkielen heivaaminen vaatisi kuitenkin laajemman lainsäädäntöremontin.

- Kun maassa on kaksikielisyyteen perustuva lainsäädäntö, niin kokeilun kautta jonkun ryhmän asettaminen siinä mielessä heikompaan asemaan, että he ei saisi niitä tehtäviä jossa ruotsin  kieltä edellytetään, olisi aika iso riski nuorten tulevaisuuden kannalta.

Suosittelemme sinulle