Hyppää sisältöön

Yli neljännesmiljoona sai maksuhäiriömerkinnän

Maksuhäiriöt sen kun yleistyvät. Merkinnän saaneet kuluttajat lisääntyivät viime vuonna 11 prosenttia.

Kuvassa sakset leikkaavat luottokortin kulmaa.
Kuva: Anssi Leppänen / Yle
Tiina Länkinen

Suomalaisista noin kahdeksalla prosentilla on maksuhäiriö.

Asiakastiedon mukaan maksuhäiriörekisterissä oli viime vuoden lopussa 346 000 henkilöä. Maksuvaikeudet olivat näin suuri ongelma viimeksi 1990-luvun laman jälkimainingeissa.

Viime vuonna maksuhäiriömerkintöjä sai yli neljännesmiljoona kuluttajaa eli 11 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Osalla on vain yksi merkintä, kun joillekin on kertynyt satoja.

Asiakastieto pitää selvimpänä merkkinä maksuvaikeuksista sitä, että käräjäoikeuksissa annettujen velkomustuomioiden määrä on jopa kolminkertaistunut 2000-luvun puolivälistä.

Asiakastieto julkisti maksuhäiriötilastonsa tiistaina. Sen mukaan ylivelkaantuminen on yleisempiä miehillä kuin naisilla. Huolestuttavin ikäryhmä on 25-29-vuotiaat, kun taas alueellisesti vaikeudet ovat tavallisimpia Inarissa - siellä 11 prosentilla on maksuhäiriömerkintä.

Suomessa kirjataan vain maksuhäiriöt, kun yleisemmin EU-maissa on käytössä niin sanottu positiivinen luottorekisteri. Siitä käy ilmi henkilön kaikki lainatiedot. Suomen Asiakastieto pitäisi positiivista rekisteriä parhaana keinona ylivelkaantumisen estämiseen, jotteivät yksittäisen lainanottajan ongelmat pysyisi turhan pitkään piilossa.

Mahdollinen luottorekisteri on kirjattu hallitusohjelmaan ja selvitystyö on loppusuoralla oikeisministeriössä.

Suosittelemme sinulle