Hyppää sisältöön

Tutkija: Jäitä hattuun Jemen-tietojen kanssa

Tutkijat kehottavat suhtautumaan varauksella Jemenistä kantautuviin epävirallisiin tietoihin suomalaispanttivankien siirtymisestä terroristijärjestö al-Qaidan käsiin.

Heimolaisia Bani Thabyassa.
Video footage from the Bani Thabyan area, where the hostages were said to have been held.
Petri Raivio

Terrorismin tutkija, yliopistonlehtori Leena Malkki Helsingin yliopistosta kehottaa pitämään kiinni lähdekritiikistä uusimpien tietojen suhteen, joiden mukaan Jemenin suomalaiset panttivangit olisi myyty terroristijärjestö al-Qaidalle.

- Suhtautuisin tähän tietoon hieman varauksella, Malkki sanoi Radio Suomen Ajantasassa.

- Tämä huhu liittyen suomalaisten ja itävaltalaisen kidnappaukseen on ollut jo joulukuussa liikkeellä. Jäisin vielä vähän odottamaan vahvistusta tälle tiedolle, Malkki sanoi.

Akatemiatutkija Susanne Dahlgren Helsingin yliopistosta kehottaa hänkin varovaisuuteen.

- Tämä uutinen tulee vain yhdestä lähteestä. Kun olen yrittänyt etsiä tässä jemeniläisiä uutislähteitä, joissa tätä uutista olisi kerrottu, en ole löytänyt sellaisia, Dahlgren sanoo.

- On vielä mielestäni avoin kysymys, pitääkö tämä paikkaansa, Dahlgren totesi.

Malkin mukaan tapauksen ympärillä liikkuvat huhut johtuvat ennen kaikkea tiedon puutteesta. Tietoa on vaikea saada Jemenin sekasorron takia.

Jemenin al-Qaida on tähän asti tehnyt hyvin vähän sieppauksia, Malkki huomauttaa. Sieppausten taustalla ovat yleensä olleet jemeniläiset heimot.

- Al-Qaidasta on epäilty, että jos se näitä kaappauksia alkaisi tehdä niin yhtenä motiivina saattaisi olla rahoittaa omaa toimintaa, Malkki sanoi.

Joitakin sieppauksia al-Qaida on tiettävästi tehnyt. Viime keväänä tapahtunut sieppaus ei ole Malkin mukaan vielä ratkennut, muita on ratkottu tavanomaiseen tapaan lunnaita maksamalla.

Dahlgren sanoo, että Jemenin hallitus on julkisuudessa kieltäytynyt neuvottelemasta terroristien kanssa. Tarvittaessa neuvotteluja kuitenkin käydään, Dahlgren arvioi.

Suosittelemme sinulle