Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Ylen Elävä arkisto julkaisi harvinaisen Kekkos-filmin

Kekkosen ja Hruštšovin jahtireissu Zavidovossa 1963 oli aikansa tärkeintä ulkopolitiikkaa. Ylen Elävässä arkistossa julkaistu filmi metsästysmatkasta oli alunperin tarkoitettu vain mukana olleiden muistoksi.

Kuva Elävän arkiston verkkosivuilta.
Kuva: Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Elokuvallisesti toteutettu kymmenminuuttinen filmi seuraa valtiomiesten metsästysmatkaa sen alusta loppuun asti. Aivan aluksi käy ilmi, että Kekkonen on pukeutunut aivan väärällä tavalla. Hän saa uuden päällystakin, myöhemmin myös uuden turkishatun.

Marras-joulukuun taitteessa vuonna 1963 kuvattu filmi oli alkujaan tarkoitettu hyvin suppean piirin, vain jahdissa mukana olleiden, katsottavaksi. Alkuperäistä ”matkamuistoa” säilytetään edelleen Krasnogorskin arkistossa Venäjällä.

Kekkonen tunnettiin Suomessakin innokkaana metsänkävijänä. Jahtiystävyys neuvostojohtaja Nikita Hruštšovin kanssa sai kuitenkin aivan omanlaisensa mittasuhteet.

Varsinainen jahtipäivä päättyy mahtipontiseen illanviettoon metsässä. Seuraavana aamuna silminnähden väsynyt Hruštšovhyvästelee Kekkosen kanssa Zavidovon isännät. Selostajaääni toteaa: ”Ei ole parempaa tapaa levätä, kuin viettää päivä metsällä ystävän kanssa.”

Filmissä näkyvälle metsästysmatkalle osuu myös se jahtilounas, jolloin Hruštšovin kerrotaan sanailleen, että Neuvostoliitto oli "ryöstänyt Suomelta Karjalan, joka oli sen vilja-aitta". Samassa yhteydessä hänen kerrotaan todenneen, ettei Neuvostoliitto tarvinnut Viipuria.

Zavidovo jäi myöhemmin nimenä suomalaiseen historiankirjoitukseen, kun vuonna 1972 julkisuuteen vuosi muistio Suomen EEC-vapaakauppasopimukseen liittyvistä keskusteluista, joita Kekkonen oli muutamaa kuukautta aiemmin käynyt luottamuksellisesti Zavidovossa - nyt Leonid Brežnevin kanssa.

Elävä arkisto / Petra Himberg

Suosittelemme