Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Miksi pakkasellakin sataa vettä?

Termi "alijäähtynyt vesi" on tuttu, mutta mistä se johtuu? Entä tiesitkö sen, että jäätäviä tihkusateita esiintyy enemmän sisämaassa?

Havainnekuva jäätävän tihkun syntymisestä
Kuva: Yle
Markku Malinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaikka pakkasta olisi ulkona yli kymmenen astetta, taivaalta saattaa silti tihuttaa vettä. Jäätävä tihku on riesa etenkin autoilijoille, sille se tarttuu hyvin helposti tuulilasiin.

Termi "alijäähtynyt vesi" on tuttu lähes kaikille, mutta mistä siinä on kyse, meteorologi Jarkko Hirvonen Ilmatieteen laitokselta?

- Ei ole mitenkään tavanomaista, että ilmakehässä on nestemäistä vettä silloin kun on pakkasta. Hyvin usein pilvessä olevat pisarat ovat nestemäisessä muodossa, vaikka lämpötila on pakkasella.

- Toisinaan kun sumupilvet ovat riittävän paksuja, muodostuu tihkusadetta joka silloin tällöin yltää maahan asti.

Meteorologin mukaan on normaalia, että jäätävää tihkusadetta esiintyy vielä 10 - 15 asteen pakkaslukemissa.

- Kaikkein hurjin mitattu lukema on -37,5 astetta, jolloin ilmakehässä on vielä havaittu olevan alijäähtynyttä vettä. Silloin kyseessä eivät ole enää tihkupisarat vaan pienen pienet pilvipisarat, Hirvonen kertoo.

Suomessakin alueellisia eroja

Jäätävää tihkusadetta esiintyy Suomessa eniten tyypillisimpinä talvikuukausina joulu-tammi-helmikuussa. Yllättävä tieto on, että Suomessakin alijäähtyneen veden esiintyvyydessä on alueellisia eroja.

Tihkusadeprosessi on niin hidas, että tihkusade ehtii muodostua vasta Savon suunnalla.

Jarkko Hirvonen

Hirvonen kertoo, että esimerkiksi joulukuun tilastovertailussa Kuopiossa tulee enemmän jäätäviä tihkusateita kuin Helsingissä, Tampereella tai Rovaniemellä. Syy on etäisyys lähimmästä merestä, josta pilvien kosteus on peräisin.

- Tihkusadeprosessi on niin hidas, että tihkusade ehtii muodostua vasta Savon suunnalla.

Haittaa myös lentoliikennettä

Autoilijoiden kannattaa suhtautua varoituksiin jäätävästä tihkusta vakavasti, sillä tuulilasihaitan lisäksi alijäähtynyt vesi liukastuttaa tiet.

Meteorologi Jarkko Hirvosen mukaan myös lentokoneet ovat vaikeuksissa jäätävän tihkusateen kanssa.

- Se on ilmiö, josta varoitetaan lentosääennusteissa. Se tarttuu lentokoneen rakenteisiin ja voi heikentää esimerkiksi siiven aerodynamiikka eli nostetta.

Suosittelemme