Hyppää sisältöön

Blogi: Miksi teit tämän Lance?

Timo Huovinen kirjoittaa blogissaan oman näkökulmansa Lance Armstrongin tapaukseen.

Kuva: EPA

Olen ammattipyöräilyn intohimoinen seuraaja. Olen tietenkin katsonut kärsimyksesi ja voittosi Tour de Francella. Raatelevan hikiset vuoristo-osuudet ja iskusi siellä. Murskaavat aika-ajosi ja kokonaiskilpailujen älykkään hallinnan yhdessä tallikaveriesi kanssa.

Olen lukenut kirjasi, joissa kuvaat mm. selviytymisesi syövästä. Kantanut syöpäsäätiösi ranneketta useita vuosia. Se antoi helpotusta seuratessani läheiseni taistelua syöpää vastaan. Yritin rannekkeella kertoa ulospäin, että syöpä on voitettavissa. Niin olikin.

Olen ammatiltani toimittaja. Työ opettaa myös kriittiseksi ja epäileväksi. Olen kuitenkin yrittänyt olla lopullisesti kyynistymättä. Katsomaan avoimesti ja ennakkoluulottomasti kaikkia esille tulevia juttuaiheita.

Olen samalla toimittajana seurannut vuosia urheilun doping-asioita. Lukenut niistä paljon. Pyöräilyssä erityisesti tapahtumat vuoden 1998 Tourilla avasivat lisää silmiäni. Lajin kuiskittu doping-ongelma tuli avoimemmin esille.

Löit läpi ryminällä näiden tapahtuminen jälkeen. Noususi huipulle vuonna 1999 oli niin rakettimainen, että se herätti epäilykseni myös dopingista. Niitä lisäsi kärysi testissä, josta selvisit salvaselityksillä. Sinua kuitenkin testattiin usein ja et kärynnyt. Tämä sai myös miettimään ja toivomaan sitä, että olisit puhdas.

Huhut dopingin käytöstäsi lisääntyivät vuosi vuodelta. Yhdysvaltain antidopingtoimisto USADA tutki uraasi. Valaehtoisten kuulustelujen kautta asiat alkoivat selvitä. USADA:n raportin lukemisen jälkeen ei jäänyt epäselvyyttä laajasta doping-ohjelmastasi. Raportin tiivistelmän läpikäynti oli kuin dekkaria olisi lukenut.

Tapauksesi on valitettava esimerkki siitä, että perustelu ”en ole kärynnyt testeissä, olen siis puhdas” ei ole enää niin pitävä. Teet toiminnallasi hallaa monille puhtaille urheilijoille. Niitäkin nimittäin on, siihenkin haluan vielä uskoa.

Mutta tämäkin tapauksen jälkeen mietin entistäkin enemmän urheilijoiden kehityskäyriä. Ovatko ne tasaisesti nousevia? Mietin sitä, miksi joku urheilija jää äkillisesti pois jostakin kisasta? Mikä on poissaolon syy? Onko loukkaantuminen tai sairastuminen aitoa? Miltä urheilijan leukaperät, hammasrivi tai kasvot näyttävät? Onko niissä merkkejä kasvuhormonin käytöstä? Hautautuuko joku urheilija harjoittelemaan piiloon kuukausiksi?

Taistelu kyynistymistä vastaan jatkuu.

Pyysit torstain ohjelmassa julkisesti anteeksi. Se on hienoa. Arvelen kuitenkin, että asiasi ei jää tähän. Monta juristia saattaa olla vielä kimpussasi. Valitettava ja yhä yleistyvä yhdistelmä urheilussa: juristi ja urheilija.

Liian monissa tapauksissa.

Timo Huovinen

Suosittelemme sinulle