Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Grafia ja Ornamo muistivat muotoilijoita

Muotoilualan järjestöt Ornamo ja Grafia ovat jakaneet yhteensä kuusi Muotoilijat ’13 –palkintoa. Vuoden graafikoksi valittiin Kasper Strömman.

Palkitut ryhmäkuvassa. Vasemmalta oikealle Reijo Markku, Maiju Ahlgrén, Päivi Meuronen, Outi Leinonen, Salla Härkki ja keskellä Kasper Strömman.
Palkitut ryhmäkuvassa. Vasemmalta oikealle Reijo Markku, Maiju Ahlgrén, Päivi Meuronen, Outi Leinonen, Saila Härkki ja keskellä Kasper Strömman. Kuva: Tani Simberg
Minna Rinta-Tassi
Avaa Yle-sovelluksessa

Teollisuustaiteen Liitto Oranamon ja graafisen suunnittelun ammattilaisten järjestön, Grafian mukaan Kasper Strömman tuo muotoilukeskusteluumme tuulahduksen iloa. Hän kyseenalaistaa vakiintuneita käsitteitä ja arvoja omalla hauskalla tyylillään pitämällä suosittua The Kasper Strömman Design Blogia.

Muotoilijat ’13 –tunnustuspalkinnon on saanut myös Maiju Ahlgrén, joka palkittiin vuoden tekstiilitaiteilijana. Palkintoperusteluissa todetaan, että Ahlgrén tekee taiteilijana yhteiskunnallisesti merkittävää työtä vähempiosaisten hyväksi. Lisäksi hän on kehittänyt lukuisia ympäristö- ja yhteisötaideprojekteja muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon laitoksiin.

Vuoden vaatesuunnittelijaksi Ornamo ja Grafia ovat valinneet Saila Härkin. Hän on ollut mukana luomassa Icepeak-vaatemerkin menestystarinaa maailmalla. Härkkiä kiitetään luovaksi ja uudistuvaksi  suunnittelijaksi.

Vuoden keramiikkataiteilija –tunnustuksen on saanut Outi Leinonen. Palkintoperusteluissa muistutetaan, että keramiikan tekeminen vaatii äärimmäistä kärsivällisyyttä, joka tulee hämmästyttävällä tavalla ilmi Outin teoksista. Ne ovat realistisia ja hienovaraisen herkkiä toisintoja elävästä elämästä, luonnosta ja arjen esineistä.

Vuoden teollinen muotoilija Reijo Markku on ollut mukana kehittämässä arjen palveluja ja laitteita kuten Helsingin kaupungin julkista liikennettä ja Töölönlahden kävely- ja pyöräilyreitillä olevia julkisia liikuntavälineitä.

Vuoden sisustusarkkitehtinä palkittu Päivi Meuronen on muotoilualan järjestöjen mukaan luonut julkisten tilojen sisustuksia, jotka jäävät mieleen paitsi toimivina tiloina, myös tunnetasolla.

Ornamo ja Grafia palkitsevat vuosittain kuusi henkilöä, joiden työ edustaa kiinnostavaa ja korkeatasoista nykymuotoilua.

Suosittelemme