Aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöistä juontuvat ongelmatilanteet esimerkiksi koululuokissa saavat usein käyttövoimansa epäonnistuneesta vuorovaikutuksesta. Häiriöitä esiintyy paitsi ADHD-oireisilla, myös muilla ihmisillä, mutta ADHD-liitto ry on tarttunut ongelmaan julkaisemalla opetus-DVD:n, jonka avulla vuorovaikutuksen merkitystä pystyy helposti pohtimaan.
Lyhytelokuvassa tilanne ajautuu väärille urille oikeastaan jo opettajan antaessa luokalle tehtävän. Moni joutuu kysymään ohjeita, mutta Sakke - kenties usein vähän hankalasti esiintyvä teinipoika - jää vaille opettajan huomiota ja turhautuu.
Todenmukainen kuvaus
Opettajan neuvoessa niitä ilmeisesti helpompia tapauksia Sakke viihdyttää itseään neppailemalla kuminpalasia Jennin selkään. Jenni tahtoo keskittyä, kehottaa Sakke lopettamaan - kunnes menettää hermonsa. Opettajalle syntipukki on vain Jenni - vaikka Sakkekaan ei viihdyttänyt vain itseään, vaan sai tekosilleen kavereiden kannustusta.
ADHD-liiton julkaisemaan lyhytelokuvaan liittyy asiantuntijaosuus, jossa psykologian tohtori Vesa Närhi käy elokuvan kohtauksia läpi ja pohtii, mikä vuorovaikutuksessa meni vikaan.
Liiton tarkoituksena on ollut antaa eväitä ADHD:n ja laajemminkin tarkkaavuusongelmien käsittelyyn luokissa, vanhempainilloissa, opettajien kesken tai muissa ryhmissä.
Ryhmä on fiksu tai tyhmä
Opettajan tekemiset tuovat elokuvan tapahtumiin epäoikeudenmukaisuus-ulottuvuuden, mutta Vesa Närhi korostaa, että kysymys on koko ryhmän toiminnasta.
- Elokuva osoittaa monta paikkaa, jossa tilanne olisi voinut kääntyä toiseksi. Opettaja reagoi epäreilusti, mutta yhtä hyvin tapahtumista voi vastuuttaa häiritsevästi käyttäytyvän Saken, impulsiivisesti reagoivan Jennin tai porukan, joka vain kannustaa Sakkea häiriköimään, Närhi huomauttaa.
Elokuva ja siihen liittyvä asiantuntijaosuus ovat nähtävissä ADHD-liiton sivuilta. Opettajat voivat myös tilata tallennetta ja siihen liittyvää opasvihkosta liitosta maksutta opetuskäyttöä varten.
Elokuvan ovat ohjanneet ja käsikirjoittaneet Essi Tarvonen ja Juho Honkasilta. Se on kuvattu Aleksis Kiven peruskoulussa Helsingissä.