Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Tutkimus: Self help -kirjat hoitavat masennusta

Elämäntaito-oppaat voivat auttaa julkista terveydenhuoltoa terapian tarjoamisessa, skottitutkimuksen tekijät uskovat.

Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Elämäntaito-oppaiden määrääminen julkisessa terveydenhuollossa on tehokas keino masennuksen hoitoon, tuore skottitutkimus kertoo. Asiasta kertoo Britannian yleisradioyhtiöBBC.

Potilailla, joille tarjottiin self help -kirjoja sekä opastusta niiden käyttämiseen, esiintyi vähemmän masennusta kuin niillä, jotka saivat masennukseen pelkkää yleislääkärin hoitoa.

Itsehoito-oppaiden positiivinen vaikutus ilmeni muiden hoitokeinojen, kuten masennuslääkkeiden, hyötyjen lisänä.

Lisäksi self help -oppaat voivat auttaa julkista terveydenhuoltoa suoriutumaan terapian tarjoamisesta paremmin, tutkijat uskovat.

Tutkimukseen osallistui yli 200 potilasta, joilla oli diagnosoitu masennus. Puolet heistä käytti myös masennuslääkkeitä.

Ohjaajalta apua kirjan kanssa

Osalle tutkimushenkilöistä annettiin self help -opas, joka käsitteli masennuksen eri asteita. Opas tarjosi apua esimerkiksi itsevarmuuden kohentamiseen sekä uniongelmien hoitamiseen.

Potilailla oli myös kolme tapaamiskertaa ohjaajan kanssa, joka auttoi heitä saamaan kirjoista mahdollisimman paljon irti. Tapaamisissa suunniteltiin myös sitä, mitä muutoksia potilaan kannattaa elämässään tehdä.

Neljän kuukauden jälkeen potilailla, joille oli määrätty elämäntaito-oppaita, esiintyi huomattavasti vähemmän masennusta kuin muilla ryhmän potilailla. Vaikutukset olivat positiivisia vielä vuoden jälkeen hoidon alkamisesta.

Britanniassa on viime vuosina investoitu suuresti masennuksen hoitoon, ja esimerkiksi pääsyä psykologiseen hoitoon on pyritty helpottamaan.

Suosittelemme