Hyppää sisältöön

Tutkimus: Tulehdus voi aiheuttaa masennusta

Tuoreen tanskalaistutkimuksen mukaan kehon tulehduksilla on yhteys masennukseen.

Yle Uutiset

Tanskalaistutkijat ovat löytäneet yhteyden masennuksen ja tulehdusten väliltä. Tulosten perusteella masennus ja psyykkinen ahdinko ovat sitä todennäköisempiä mitä enemmän henkilöllä on veressään CRP-proteiinia. CRP-proteiinin määrä veressä kertoo tulehduksen vakavuudesta.

Tulehduksellisia sairauksia pidetään hyvin varmoina, kun CRP-pitoisuus nousee yli 10 mg/l. Näin suuret pitoisuudet liittyivät yli kaksinkertaiseen masennusriskiin, kun vertailukohtana olivat osallistujat, joiden CRP-pitoisuus oli alle 1 mg/l. Myös pienemmät, 1–10 mg/l:n pitoisuudet liittyivät masennusriskiin, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas.

Masennus ja tulehdus on yhdistetty toisiinsa aiemminkin. Tutkimusten perusteella on jäänyt epäselväksi miltä osin yhteys johtuu elintavoista ja sairauksista, jotka altistavat masennukselle ja nostavat CRP-tasoja. Nyt julkaistussa tutkimuksessa masennuksen ja CRP:n yhteys kuitenkin säilyi senkin jälkeen, kun osallistujien muut sairaudet ja elintavat huomioitiin analyysissa.

Tanskalaisten tulokset eivät paljasta altistaako tulehdus masennukselle vai masennus tulehdukselle. Nykytiedon perusteella yhteys voi kulkea kumpaankin suuntaan. Jos tulehdustilat altistavat masennukselle, tulehduksen lievittäminen ja hoitaminen voisi ehkäistä myös masennusta.

Tutkimus julkaistiin Archives of General Psychiatry -lehdessä, ja siihen osallistui 73 000 tanskalaista miestä ja naista, jotka olivat 20–100-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Osallistujia seurattiin pisimmillään kahdenkymmenen vuoden ajan.

Suosittelemme sinulle