Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Vähänkyrön porkkanarahat ovat loppumassa alkuunsa

Vähässäkyrössä joudutaan karsimaan investointeja, jotka aiottiin toteuttaa kuntaliitoksesta saaduilla porkkanarahoilla. Kuntaliitossopimuksen mukaan Vähäkyrö sai käyttöönsä reilut 21 miljoonaa euroa, mutta nyt näyttää, että nämä rahat loppuvat kesken.

Vähänkyrön entinen kunnantalo
Kuva: Mirva Korpela / Yle
Heidi-Maria Harju
Avaa Yle-sovelluksessa

Vähänkyrön kuntaliitoksesta saamat porkkanarahat eivät riitäkään kaikkiin suunniteltuihin investointeihin. Vähäkyrö laati pitkän investointilistan, kun sille luvattiin käyttöön kaikkiaan 21,3 miljoonaa euroa kuntaliitosrahoja.

Summa ei kuitenkaan riitä täyttämään kaikki toiveita. Vähänkyrön aluelautakunnan puheenjohtaja Mikko Nybacka myöntää, että investointilista oli ylimitoitettu.

- Kyllä se voi olla, että siinä vähän yläkanttiin arvioitiin, mutta se oli sen ajan arvio. Listan mukaan tehdään siihen 21,3 miljoonaan asti, mutta tietysti pitää pitää jalat maassa, ettei kustannukset karkaa. Se on vain herkästi niin, että siinä innostutaan ja tehdään ylimääräistä ja komiampaa, mitä tarvittaisiin, Mikko Nybacka toteaa.

Nyt aluelautakunnan on päätettävä, mitkä ovat Vähänkyrön kärkihankkeita ja mistä on varaa karsia. Tilanteeseen on ajauduttu osittain sen takia, että rakennuskustannukset nousevat jatkuvasti. Toisekseen kaikille hankkeille ei laskettu tarkkoja kustannuksia ennen listan tekemistä.

Vanhukset, lapset ja terveyspalvelut ykköseksi

Vähänkyrön aluetoimikunnan puheenjohtajan Mikko Nybackan mielestä Tervajoen koulun ja vanhainkodin suunnitelmista ei voida nipistää euroja. Tervajoella lapset opiskelevat väliaikaistiloissa koulurakennuksen sisäilma- ja kosteuongelmien takia, ja vanhuksille tarvitaan kipeästi lisäpaikkoja.

Myös uusi terveyskeskus on Vähänkyrön kärkihankkeita. Noin 400 000 euron säästöt saataisiin kuitenkin sillä, että terveyskeskuksen tiloihin suunniteltu perhepalvelukeskus sijoitettaisiinkin parhaillaan remontoitavaan entiseen kunnantaloon.

Vähänkyrön toiveiden listasta jää todennäköisesti toteuttamatta joitakin viemäröintitöitä ja pyöräteitä. Mikko Nybackan mukaan kuntaliitossopimusta tässä ei kuitenkaan rikota.

- Ei mun mielestä sitä rikota. Kyllä se oli vaan se summa, 21,3 miljoonaa, josta sopimuksessa sovittiin eli siihen rahaan asti me saamme toteuttaa näitä hankkeita.

- Sitten taas esimerkiksi yläasteen laajennus ja peruskorjaus tulevat aivan muista rahoista. Sopimuksessa on, että jos Tervajoella tai Merikaarrossa tulee koululaajennuksia, niin ne hoitaa sitten Vaasa, Mikko Nybacka muistuttaa.

Vähänkyrön aluelautakunta kokoontuu seuraavan kerran 29. tammikuuta.

Suosittelemme