Mikkelin ammattikorkeakoulussa tempaistiin tiistaina opiskelijoiden uupumusta vastaan. Kantaaottavan performanssin lähtökohtana olivat suomalainen uraputki ja suoritusyhteiskunnan tuomat paineet.
- Suomalaisessa yhteiskunnassa on tosi vaikea myöntää, jos on masentunut, väsynyt tai uupunut. Haluamme pitää sitä salassa, emmekä kerro siitä muille vaan häpeämme asiaa. Ajan henki on sellainen, että pitäisi näyttää, että kyllä minä pärjään ja jos ei pärjääkään, niin sitten sitä häpeillään ja salataan, kansalaistoiminnan ja nuorisotyön opiskelija Ella-Noora Kumpulainen kuvailee.
Uupumus, väsymys ja tarmottomuus ovat vallanneet opiskelijaelämän
Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön teettämien tutkimusten mukaan suomalaisista opiskelijoista joka kymmenes kärsii opiskelu-uupumuksesta. Lisäksi joka kolmas on vaarassa uupua. Syitä opiskelijoiden uupumiseen on monia.
- Kiireinen aikataulu opiskeluissa tuo painetta valmistumisesta. Opintojen ohella moni joutuu kuitenkin tekemään työtä saadakseen rahaa kalliisiin vuokriin ja elämiseen ylipäätään. Myös lomat joudutaan käyttämään työntekoon ja rahan hankkimiseen. Toinen vaihtoehto on ottaa opintolainaa, mutta sekin voi ahdistaa, kun tietää, että valmistumisen jälkeen odottaa kymppitonnin laina, Ella-Noora Kumpulainen kertoo.
Pienetkin uupumuksen merkit otettava vakavasti
Hoitamattomana opiskelu-uupumuksen jälkivaikutukset voivat näkyä vielä aikuisiälläkin.
- Tämänlainen kehitys voi alkaa koulusta, mutta se voi kasvaa negatiiviseksi suhtautumiseksi koko yhteiskuntaan, mikä on sääli. Tällä hetkellä haasteena on, ollaanko menettämässä syrjäytymisen takia kokonainen sukupolvi. Siksi pitäisi ottaa pienet merkit vakavasti, jotta voimme auttaa ajoissa, sanoo Jyväskylän yliopiston professori Katariina Salmela-Aro.
Uupumuksesta voi tulla oravanpyörä, jos opiskelija joutuu vaikenemaan vaikeuksistaan. Jatkuvat epäonnistumiset voivat vieraannuttaa varsinkin vasta aloittaneen opiskelijan opiskelijapiireistä. Performanssin järjestänyt Ella-Noora Kumpulainen ehdottaa uupumisen lääkkeeksi omien rajojensatunnistamista ja avointa asennetta.
- Haluaisin rohkaista uusia opiskelijoita siihen, että voidaan olla aivan avoimia ja ihmisiä toinen toisillemme. Me kaikki olemme ihmisiä ja meillä on kaikilla rajalliset voimavarat ja se on ihan ymmärrettävää, että välillä ei jaksa. Sitä ei tarvitse häpeillä eikä salata vaan asian voi tuoda ilmi ja asioista voisi keskustella.