Hyppää sisältöön

Älykäs vaate vaatii viisaan pesun

Unohda huuhteluaineet, osta erikoispesuaineet, älä tunge pesukonetta turvoksiin. Taitavasti toimien kallis tekninen vaate pitää ominaisuutensa.

Sisko Heikkinen
Sisko Heikkinen Kuva: Satu Haapanen / Yle
Satu Haapanen

Ostitko hienon hiihtopuvun? Maksoitko itsesi kipeäksi lasketteluvaatetta hankkiessasi? Tärväsitkö viimeisen setelin upeaan untuvatakkiin?

Jos ostit, maksoit ja tärväsit, pidä huolta sijoituksestasi. Vaatekaupasta sait evästykseksi ohjeet, miten vaatetta hoidetaan, mutta tutki vielä vaatteen pesuohje. Jos et ole ihan varma, vie verme pesulaan. Se käynti saattaa maksaa itsensä takaisin.

Kyllästä kalvovaate

Mikkelissä tavaratalo Carlsonin urheilu- ja vapaa-aikaosaston myyjä Henna Manninen avaa keskustelun tottuneesti: - Kalvovaate on hankala hoidettava.

- Mikä ihmeen kalvovaate?

- Kalvovaate on sellainen, jossa pinta- ja sisämateriaalin välissä on kalvo. Se pitää tuulen tai veden sekä huomioi hikoilun, Henna vastaa ja muistuttaa, että kalvovaate pitää myös kyllästää.

- Kyllästää?

- Se kyllästetään, jotta vaate säilyttäisi hengittävyyden, Henna selittää.

Kyllästämiseen on erilliset pyykinpesuaineet. Kyllästää voi myös lämmöllä miedossa saunassa. Kun tuote on pesty pesukoneessa erillisellä pyykinpesuaineella, märkä vaate ripustetaan henkarissa roikkumaan noin 40-asteiseen saunaan kymmeneksi, viideksitoista minuutiksi. Näin kalvo aktivoidaan.

Henna Manninen sanoo, että tekniset vaatteet voi pestä kotikoneessa, mutta on tarkkaan katsottava, että astemäärä on oikea. Huuhteluainetta ei saa käyttää.

Henna uskaltaisi pestä untuvatakinkin kotikoneessa.

- Tarvitaan erillinen pyykinpesuaine, melko niukasti ainetta ja pesu väljässä vedessä. Pesukoneeseen kannattaa laittaa myös muutama tennispallo mukaan. Ne pitävät takin kuohkeana.

- Kun takki otetaan pesukoneesta ulos, sitä kannattaa möyhiä kunnolla, jotta kuohkeus säilyy.

Pese ensin kotona, vie sitten pesulaan

Sisko Heikkinen mikkeliläisestä pesula Quick Shopista sanoo pesseensä lukuisia untuvatakkeja, joita on ensin pesty kotikoneessa.

- Ne vaativat rumpukuivauksen, ne on lingottava hyvin ja kuivattava kuivaajassa, jotta niistä saadaan tasaisia.

- Jos untuvatakkeja ei lingota kunnolla, ne rupeavat kellastumaan ja niihin tulee kuivuessa raitaa. Sellaiset ongelmat pystytään yleensä pesulassa korjaamaan.

Sisko Heikkinen sanoo, että ulkoiluvaatteita voi kyllä pestä kotioloissa, jos kone on iso, viisi- tai kuusikiloinen.

- Jos ulkoilutakin kankaan alle on laitettu vesiesteitä ja ne pestään liian tiukassa koneessa, vesieste saattaa rikkoontua eikä sellaista vahinkoa voi enää jälkeenpäin korjata.

Tiiviisti kasaan runtattu takki on kesäsäilytyksen jälkeen surullinen näky.

- Untuvan pitäisi aina olla väljästi auki. Kesäsäilö on paras, jos vaate on kangaspussissa pimeässä kaapissa, jonne aurinko ei pääse haalistamaan.

Jos sattuu kohdalle aurinkoinen kesä, eteisen naulakko on väärä sälytyspaikka.

Suosittelemme sinulle