Hyppää sisältöön

Susien salakaato oli tarkkaan suunniteltu operaatio

Poliisi on pidättänyt tutkinnan aikana viisi henkilöä kolmen suden salakaadosta. Esitutkinnan perusteella jahti oli tarkkaan suunniteltu ja organisoitu. RKTL oli suunnitellut pannoittavansa nyt kaadetun lauman.

Poliisin kuva tutkintapaikalta Perhosta. Kuva: Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisi
Ari Vihanta

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisi on edennyt hyvin lauantaina ja sunnuntaina tapahtuneen törkeän metsästysrikoksen tutkinnassa. Tutkimuksissa varmistunut, että ammuttuja susia oli kolme.

Esitutkinta-aineiston perusteella susijahti oli suunniteltua ja organisoitua ajoittuen koko viikonlopulle. Kaikki epäillyt ovat kokeneita metsästäjiä ja erämiehiä, heillä oli apunaan jahdissa moottorikelkkoja ja viestintävälineitä.

Poliisilla on tutkinnan aikana ollut pidätettynä viisi henkilöä, osa heistä on edelleen poliisin suojissa. Lisäksi poliisi on kuulustellut useita muita henkilöitä rikoksesta epäiltynä. Kuulustelut jatkuvat edelleen. Poliisi harkitsee lähipäivinä myös vangitsemisia. Tutkinnan yhteydessä on tehty jopa kymmeniä kotietsintöjä.

Suomessa ei ole aiemmin jäänyt kiinni, poronhoitoaluetta lukuun ottamatta suden salametsästäjiä. Tapauksen tekee myös poikkeukselliseksi tapettujen susien määrä.

Suuri viranomaisoperaatio

Yle Keski-Pohjanmaan tietojen mukaan tapaus tuli ilmi Perhon Kellokoskella. Tapauksen seurannassa, tutkinnan aloittamisessa sekä esitutkinnassa on tehty laajaa viranomaisyhteistyötä poliisin, Metsähallituksen, Rajavartiolaitoksen ja Liikkuvan poliisin kesken. Esitutkinnassa on ollut mukana yli kymmenen

Rikosylikomisario Teemu Heikkinen. Kuva: Kalle Niskala / Yle

poliisia.

- Tämä oli monialaisen viranomaisyhteistyön ja seurannan tulosta. Olemme tehneet havaintoja ja saaneet vinkkejä, tämä konkretisoitui sitten viikonloppuna osin hyvällä tuurillakin, että pääsimme aloittamaan operaation, kertoo rikosylikomisario Teemu Heikkinen.

Poliisin tiedotteen mukaan tutkinta jatkuu edelleen intensiivisenä eikä poliisi tiedota tutkinnallisista syistä asiasta tässä vaiheessa enempää yksityiskohtia asiasta.

Poliisi on löytänyt kaadetut sudet ja toimittanut ne jatkotutkimuksiin Eviralle.

Tutkinnan yhteydessä on käynnistetty myös esitutkinta muutamista ampuma-aserikoksista.

RKTL suunnitteli pannoittavansa lauman

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos oli suunnitellut pannoittavansa nyt ammutun lauman kevään aikana. Tarkoituksena oli tutkia, kuinka paljon sudet verottavat Perhossa yleistä metsäpeuraa. Mikäli salametsästykseltä säästyneet kaksi yksilöä ovat alfauros ja johtava naaras, RKTL harkitsee edelleen susien pannoittamista. pannoittaminen voidaan edelleen toteuttaa.

RKTL:n mukaan sille tulee vuosittain ilmoituksia susilaumoista, jotka ovat hävinneet. kahden viimeisen susilaskennan aikana susien määrän on todettu vähentyneen. Viimeisimmän laskennan tulos julkaistaan ensi viikolla.

Uusi tulokas rikoslaissa

Törkeä metsästysrikos tuli rikoslakiin vasta huhtikuussa 2011, aiemmin laissa oli vain metsästysrikos.  Lain mukaan rikoksen tekee törkeäksi jo se, että kohteena on susi. Muut törkeän metsästysrikoksen kriteerit täyttävät eläimet ovat ahma, ilves, karhu, metsäpeura ja saukko. Lisäksi metsästysrikoksen voi tehdä törkeäksi muun muassa se, että teko on tehty erityisen suunnitelmallisesti tai kohteena on suuri määrä riistaeläimiä tai teko poikkeuksellisen julma.

Lain mukaan törkeästä metsästysrikoksesta on tuomittava vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi vankeuteen. Lisäksi tuomittava on samalla määrättävä metsästyskieltoon vähintään kolmeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.

Maa- ja metsätalousministeriön vahvistama korvaus laittomasti tapetusta aikuisesta sudesta on vähintään 6 100 euroa ja enintään 9 100 euroa. Nuoresta yksilöstä on maksettava 4 500 euroa.

Suosittelemme sinulle