Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Käsikranaatteja ja koivupöllejä Näyttämöpäivien lavasteissa

Yksi viikonloppu, 17 teatteriryhmää, 31 näytöstä ja viisi eri näyttämöä. Mikkelissä viikonloppuna järjestettävät Työväen Näyttämöpäivät ovat melkoinen ponnistus muun muassa lavastuksesta vastaavalla porukalle. Tänä vuonna järjestäjiltä on toivottu käsikranaatteja sekä oikeita koivupöllejä näytelmien lavasteisiin.

Veli-Matti Itkonen
Kuva: Tarja Nyyssönen / Yle
Tarja Nyyssönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Mikkelin teatterin lavastamon esimies Veli-Matti Itkonen on viime päivät suhannut autolla ympäri Mikkeliä minuuttiaikataulun mukaan. Mies on hankkinut lavasteita viikonlopun Näyttämöpäiviä varten, ja tänäkin vuonna hommaa on riittänyt.

- Marraskuun lopulta saakka olen näitä juttuja pikkuhiljaa pyöritellyt ja tämä viikko menee kyllä näytöspaikkojen valmisteluun, Itkonen kertoo.

Pyörivät lavasteet luovat haastetta

Vaikka suurin osa lavasteista tulee eri puolilta maata teatteriryhmien mukana, on Itkonen hommannut vaikeasti kuljetettavia tavaroita näytöksiä varten. Alkuviikosta mies hommasi koivupöllejä kaupungin hakkuuaukealta. Pöllit ovat osa Uudenkaupungin Teatteriryhmä Lentävän Lokin näytelmää "Eila, Rampe ja palvattu onni". Tuohon näytökseen piti hommata myös autonpenkkejä ja jääkaappi. Nämä ovat kuitenkin lavastajan peruskauraa. Haastavin lavasteista on tänä vuonna Petroskoilaisen Karjalan Kansallisen Teatterin näytös "Sinitaivaan laulu".

- Heillä on iso lavastus ja ohjaaja kävikin katsomassa meidän lavaa jo ennakkoon. He käyttävät lattialuukkuja ja lisäksi meinaavat rakentaa pyörivät lavasteet, siinä tulee varmaan haastavin paikka, Itkonen kommentoi.

Lisäksi rajan takaa tuleva petroskoilaisryhmä on pyytänyt Itkosta hankkimaan näytökseen käsikranaatteja ja konekivääreitä.

- He eivät uskalla rajan yli tuoda näitä rekvisiittoja, mutta onneksi teatterin varastolta nämäkin löytyivät.

Lisää penkkejä

12 vuotta Mikkelin teatterilla työskennellyt Itkonen kertoo hommien hoituvan nykyään jo kokemuksen tuomalla varmuudella. Kymmenisen vuotta sitten vielä Näyttämöpäivien aikaan porukka nukkui makuupusseissa teatterin lattialla, kun oli niin paljon tehtävää. Nyt jopa pääsee kotia isommissa mutkissa, mies nauraa.

Tänä vuonna teatterifestivaaleja näytellään viidellä eri näyttämöllä. Teatterin kahden lavan lisäksi esityksiä on Sotkulla, Naisvuoritalolla sekä ammattikorkeakoulun ravintola Dexissä. Lipunmyynti Näyttämöpäiville alkoi vuoden alussa niin kiihkeästi, että Itkonen on saanut pähkäillä istuinten kanssa.

- Tuottaja Outi Kasanen soitti minulle ensimmäisenä lipunmyyntipäivänä ja sanoi, että tarvittaisiin lisää tuoleja, näytökset alkavat olla loppuunmyytyjä. Lisätuoleja on haalittu ja tilanteet elävät vielä siihen asti kunnes nähdään miten ryhmät asettuvat lavalle. Voi hyvinkin olla että ovelta saa vielä viime hetken lippuja, vaikka näytös olisikin loppuunmyyty.

Suosittelemme