Hyppää sisältöön

Puoluejohtajat: Uutta kansanäänestystä EU-jäsenyydestä ei tarvita

Ville Niinistö (vihr.) ja Carl Haglund (r.) pitävät Ison-Britannian pääministerin David Cameronin avausta epärealistisena ja turhana, joka vie keskustelua Euroopan tulevaisuudesta sivuraiteelle. Juha Sipilä (kesk.) puolestaan jättäisi oven auki kansanäänestyksen järjestämiselle, jos unionia aiotaan viedä liittovaltion suuntaan.

Kuva: YLE/ Juha-Pekka Inkinen
Terhi Uusivaara,
Jaakko Mannermaa

Timo Soinin (ps.) keskiviikkona esittämä ajatus uuden kansanäänestyksen järjestämisestä Suomen EU-jäsenyydestä ei saa kannatusta muilta suurten puolueiden johtajilta.

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mielestä tarvetta kansanäänestykselle ei ole.

- Kansan tahto ilmaistiin vuonna 1994, kun Suomi päätti liittyä Euroopan unioniin. Mitään syytä ei ole, että kansan mielipidettä pitäisi uudestaan kysyä, hän toteaa.

Niinistön mukaan koko keskustelu on noussut esiin puhtaasti Ison-Britannian sisäpolitiikasta. Niinistö harmittelee tapaa, jolla David Cameronin konservatiivipuolue tuo julki kantojaan suhteessa Euroopan unioniin.

- On valitettavaa, että Iso-Britannia omalla asenteellaan voi heikentää unionin mahdollisuuksia keskittyä siihen, että löydetään Euroopalle yhteinen visio kestävästä kasvusta ja katsotaan tulevaisuuteen. Tällainen keskustelu hallinnollisista rakenteista tässä vaiheessa on täysin turha ja tarpeeton, Niinistö sanoo.

Haglund: Enemmistö haluaa pysyä Euroopan unionissa

Pitkälti samoilla linjoilla Niinistön kanssa on RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund. Hän kuvailee Cameronin esitystä naiiviksi ja epärealistiseksi.

- Britannia on jo se maa, joka on neuvotellut itselleen reilun alennuksen EU:n jäsenmaksusta. Ei ole realistista eikä mahdollista, että muut jäsenmaat suostuisivat siihen, että Britannia saisi jonkinlaisen à la carte -ratkaisun, missä he voisivat poimia rusinoita pullasta EU:n suhteen ja muut maat olisivat eri ehdoilla mukana.

Haglundin mukaan Suomessa ei ole mitään syytä järjestää kansanäänestystä Euroopan unioniin kuulumisesta tai jäsenyyden ehdoista. Hän arvioi, että suomalaisten laaja enemmistö näkee edelleen EU:sta olevan hyötyä.

- Uskon, että suomalaiset haluavat myös vastaisuudessa olla EU:n kansalaisia - joskin on sanottava, että viime vuodet ovat olleet raskaita, Haglund toteaa.

Räsänen: EU:sta äänestettiin vuonna 1994

Myöskään kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen ei näe syytä kansanäänestykselle. Hän huomauttaa, että EU-jäsenyydestä äänestettiin Suomessa vuonna 1994.

- Nyt on keskityttävä kehittämään EU:ta sisältäpäin siten, että se mahdollisimman hyvin palvelisi Suomen etua, Räsänen toteaa.

Hänen mielestään kansanäänestystä voitaisiin harkita siitä tapauksessa, että Suomen pitäisi hyväksyä uusi perussopimus, jossa EU:n luonnetta oltaisiin merkittävästi muuttamassa.

Arhinmäki: Jos EU muuttuu merkittävästi

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki olisi valmis kansanääestykseen, jos EU:n rakenteita oltaisiin merkittävästi muuttamassa. Hän pitää äänestystä mahdollisena, jos esimerkiksi kansallisvaltioiden valtaa talouspolitiikassa oltaisiin siirrtämässä Brysseliin. Esimerkkinä hän mainitsee yhteiselle valtiovarainministeriön tai yhteisen talouspolitiikan.

Myös Suomen EMU-jäsenyydestä olisi pitänyt Arhinmäen mielestä aikanaan äänestää.

- Tämän tyyppiset ratkaisut, niin silloin voidaan mun mielestä pitää perusteltuna. Mutta ei niin, että parin vuoden välein vaan äänestetään, että mitkä tuntuu olevan fiilikset nyt, hän sanoi.

Sipilä: Perussopimuksen muutos olisi syy kansanäänestykselle

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilänkään mielestä Suomessa ei ole juuri nyt tarvetta äänestää EU:ssa pysymisestä. Hän kuitenkin jättää oven auki mahdolliselle kansanäänestykselle, mikäli unionin rakennetta ollaan muuttamassa perusteellisesti.

- Jos mennään liittovaltion suuntaan, ja silloinhan perussopimusta täytyy muuttaa, niin siinä yhteydessä olisi luonnollista järjestää kansanäänestys, Sipilä muotoilee.

Hän toivoo, että Cameronin ja Soinin mielipiteet johtavat laajaan keskusteluun unionin tulevaisuudesta. Sipilällä itsellään on selvä kanta asiaan.

- Toivottavasti kehitys kohti liittovaltiota pysähtyy. Tämä on varoittava ääni niille, jotka ovat viemässä EU:ta kohti liittovaltiota.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ei näe tarvetta EU-kansanäänestykselle. Hän toi mielipiteensä julki aiemmin päivällä erityisavustajansa välityksellä.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ei ehtinyt kommentoida asiaa keskiviikkona eikä torstaina.

Suosittelemme sinulle