Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Konstit on monet: Haiseva pyykinpesukone kuriin!

Pesty pyykki voi yllättää tunkkaisella hajulla, jos itse pesukonetta ei ole puhdistettu säännöllisesti. Työtehoseuran tutkijan ykköskonstit pesukoneen puhtaanapitoon ovat sitruunahappokäsittely ja aina silloin tällöin mahdollisimman kuuman pesulämpötilan käyttö.

Nainen laittaa pyykkiä pesukoneeseen.
Kuva: Yle
Tapio Pukkila
Avaa Yle-sovelluksessa

Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa kehottaa käyttämään pyykinpesukoneessa aina välillä niin kuumia lämpötiloja kuin on mahdollista. Näin samalla kone puhdistuu pyykkiä pestäessä.

- Tämä on nykyään vähän ongelma,  kun käytetään matalia lämpötiloja,  jotka riittävät usein kerran päällä olleiden vaatteiden pesuun. Käytetään neljääkymppiä säännölllisesti,  mutta tämä ei riitä koneen kunnossapysymiseen.

Apu apteekin hyllyltä

Aika ajoin tehtävä sitruuhappokuuri puhdistaa pyykinpesukoneen raikkaaksi. Mikä on sitten hyvä määrä?

- 100 - 150 grammaa riittää hyvin ja sitruunahappoahan saa apteekista, tutkija Marjomaa sanoo.

- Sitruunahappo laitetaan pesuainelokeroon ja kone pestään tyhjänä mahdollisimman kuumalla. Tämän jälkeen perään toinen samanlainen pesukerta mutta pyykinpesuaineen kanssa. Näin saadaan syntymään happoemäskäsittely. Sitruunahappo irrottaa sakan ja emäksinen pesuaine kuljettaa sitten sakan pois.

Kosteat tilat ongelmana

Myös pyykinpesukoneen kauluskumit ja kaikki tiivisteet pitää puhdistaa likajäänteistä. 

- Jos niitä ei kuivaa pesun jälkeen, ajan oloon niihin alkaa kerrostua likaa.

Perushuoltoon kuuluu myös se, että nukkasihti ja poistopumpun siivekkeet puhdistetaan säännöllisesti.

Nykyään pyykinpesukone joudutaan usein myös sijoittamaan kosteisiin tiloihin, jolloin kone ei pääse kunnolla käyttöjen välillä kuivumaan.

- Koneeseen voi tämän vuoksi tulla hometta ja pahaa hajua. Aina olisikin hyvä pitää pesun jälkeen koneen luukku auki, että kone kuivuu.

Pesuaineenkin vaihto voi auttaa

Kaikista konsteista huolimatta haju voi pysyä sinnikkäästi koneessa. Silloin ainoa vaihtoehto voi olla uuden koneen osto. Ennen vanhan koneen hylkäämistä tutkija Tarja Marjomaa Työtehoseurasta neuvoo kuitenkin kokeilemaan vielä pyykinpesuaineen vaihtoa.

- Niissä on eroja. Jos on koko ajan käyttänyt nesteitä, kannattaa vaihtaa jauheeseen. Ja kannattaa nimenomaan kokeilla sellaista jauhemaista pesuainetta, jossa ei ole zeoliittia veden pehmentäjänä.

Suosittelemme