Hyppää sisältöön

Kännykät soivat turhaan Brasilian yökerhossa

Maanantaina haudataan Santa Marian tulipalon uhreja. Kymmeniä kuolleita kerrotaan löytyneen wc-tiloista, kun paniikki sai nuoret hakeutumaan väärälle ovelle.

Pelastushenkilökuntaa onnettomuuspaikalla.
Kuva: Reuters
Tiina Länkinen

Brasilian yökerhopalon vaatimia uhreja haudataan tänään. Viranomaiset ovat antaneet julki nimilistan tunnistetuista uhreista, mutta ei heidän ikiään. Brasilialaisen Globo TV:n mukaan kuolleet olivat suurimmaksi osaksi 16 - 20-vuotiaita.

Sunnuntaina murheen murtamat omaiset kävivät tunnistamassa kuolleita perheenjäseniään urheilusalissa, joka muutettiin väliaikaisesti ruumishuoneeksi.

233 ihmistä kuoli Santa Marian yliopistokaupungissa, kun yökerhossa esiintyneen yhtyeen tulitehosteet sytyttivät palon. Myös yhtyeen hanuristi kuoli, kertoo Globo TV.

Yhdysvaltalainen CNN-kanava kertoo tuhoutuneen Kiss-yökerhon sunnuntaisesta tutkimisesta. Raivaajat työskentelivät surullisen aavemaisessa äänimaisemassa - matkapuhelinten hälyttäessä. Vanhempien ja ystävien hätä omaistensa puolesta on suuri, mutta kukaan ei enää vastannut puhelimiin.

Kymmenien uhrien kerrotaan löytyneen wc-tiloista. Savussa moni saattoi erehtyä ovesta ja päätyä uloskäynnin sijaan vessoihin. Santamarialainen Max Muller kertoo CNN:lle, ettei yökerhossa ole uloskäynnin päällä poistumiskylttiä.

Sairaalahoidossa on toistasataa loukkaantunutta. Kukaan ei ole voinut tarkkaan sanoa, montako asiakasta vilkkaassa yökerhossa oli, mutta sen asiakaspaikkamäärä oli CNN:n mukaan tuhat. Kuolleista suuri osa oli yliopisto-opiskelijoita, sillä paikassa oli meneillään opiskelijajuhlat.

Maanantaina oli määrä viettää juhlapäivää pääkaupunki Brasiliassa merkkipaaluna 500 päivän päästä alkaville jalkapallon MM-kisoille. Juhla peruttiin kunnioituksesta surevia kohtaan, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Tällä haavaa ensisijaista on kaikkien kuolleiden tunnistaminen, mutta seuraavaksi viranomaiset keskittyvät yökerhon turvamääräyksien noudattamiseen. Pelastustoimi puolestaan on saanut kiitosta nopeasta toiminnasta - palokunta hakkasi reikiä yökerhon seinään, jotta nuoret pääsivät pois muutakin kautta kuin ainoasta ovesta.

Suosittelemme sinulle