Hyppää sisältöön

Kemianteollisuus noussut Suomen tärkeimmäksi vientialaksi

Kasvua selittää elektroniikka-alan hiipuminen, mutta taustalla on myös alan omaa, muutaman vuoden jatkunutta nousua edellisestä suhdannekuopasta. Alan kasvusta huolimatta työpaikat kuitenkin vähentyvät.

Kuva: Juha Silander / Yle
Yle Uutiset

Kemianteollisuus on noussut Suomen tärkeimmäksi vientialaksi metsäteolllisuudenkin ohi. Monipuolisen yritysrakenteen ansiosta kemian alan kehitys on ollut vakaampaa kuin esimerkiksi elektroniikka-alan.

Koko alan kasvusta huolimatta kemian alan työpaikat kuitenkin vähentyvät.

Venäläistä raakaöljyä jalostava Neste Oil on Suomessa kemian alan suurin ja kaunein. Silti yhdestä yrityksestä koko ala ei ole läheskään yhtä riippuvainen, kuin esimerkiksi elektroniikka-ala Nokiasta.

- Kilpilahden alueella sijaitsee petrokemian klusteri, mikä on hyvin pääomavaltaista, ja se on vetänyt sitä ylöspäin. Kemianteollisuudessa on pienimpiä kasvavia alojen kuten lääketeollisuus, jotka ovat kaikesta huolimatta Suomessa kasvaneet, selittää Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Eero Lehto.

Uusimpana lupauksena lääkeala

Vielä vuonna 2010 metsäteollisuus oli Suomessa viennin ykkönen. Mutta järjestys on vaihtunut ja nyt kemian osuus alkaa lähestyä jo neljännestä.

Kasvua selittää elektroniikka-alan hiipuminen, mutta taustalla on myös alan omaa, muutaman vuoden jatkunutta nousua edellisestä suhdannekuopasta, sanoo Kemianliiton toimitusjohtaja Timo Leppä.

- Siitä laskusta kemian teollisuus on toipunut kaikkein ripeimmin ja voimakkaimmin, Leppä jatkaa.

Kemianteollisuuden loisto osaltaan kumpuaa toistakymmentä vuotta sitten tehdyistä jätti-investoinneista Porvoon jalostamoille.

Uudempana lupauksena on lääkeala ja varsinkin sen vienti Venäjälle. Tosin työpaikkoina alan kasvu ei ainakaan suoraan näy, Leppä myöntää.

- Kemianteollisuuden työpaikat ovat pysyneet suhteellisen muuttumattomana. Jonkin verran on ollut laskua, mutta ei mitään valtaisaa laskua. Suhdanne on pysynyt suhteellisen tasaisena, Leppä pohtii.

Muuhun teollisuuteen verrattuna kemiassa työpaikat vaativat usein korkeaa koulutustasoa.

Suosittelemme sinulle