Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Lähiruokaa vaikea saada - kuljetus tökkii pahasti

Satakunnassa on suuri määrä kotimaisen ruoan tuottajia. Lähiruokaa on silti verraten vähän markettien hyllyillä. Kuluttajat ovat halukkaita ostamaan lähellä tuotettua ruokaa, mutta aina sitä ei ole saatavilla.

Iida Pakkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lähiruoan arvostusta ja tunnettuutta pyritään lisäämään Pyhäjärvi-instituutin vetämässä Sikses parasta -aitoja makuja Satakunnasta -hankeessa.

- Monikaan ei tiedä, miten monipuolista ruoan tuotantoa täällä Satakunnassa on, sanoo hankkeen vetäjä Anita Karppinen.

Projektissa lisätään yhteistyötä satakuntalaisten kauppojen ja ruoan tuottajien sekä jalostajien välillä. Tarkoituksena on saada enemmän lähiruokaa markettien valikoimiin ja kuluttajien saataville.

- Lähiruoka on suosiossa ja yksi merkittävimpiä ostokriteerejä on paikallisuus, Karppinen sanoo.

Kuluttajille tietoa lähiruoasta levitetään erilaisilla tapahtumilla ja messuilla. Kuluttajakyselyiden mukaan lähiruokaa arvostetaan, mutta saatavuus on usein ongelma.

- Kuluttajat eivät löydä tai huomaa lähiruokaa kaupoissa tai heillä ei ole aikaa tutkia pakkausselosteita, Karppinen kertoo.

Kuljetus on suuri ongelma

Asiantuntija Anita Karppisen mukaan kuljetus on useassa kohdassa osoittautunut ongelmaksi. Lähiruoan saaminen marketteihin ei ole aina helppoa.

- Tuottajien kannalta ei ole mielekästä lähteä ajamaan pitkiä matkoja ympäri maakuntaa, Karppinen toteaa.

Ostajalle on helpompaa, jos tuotteet ovat saatavilla keskitetysti kaupoista. Asian ratkaisemiseksi on ehdotettu esimerkiksi tuotteiden yhteiskuljetuksia.

- Siinäkin on omat ongelmansa. Kaikkia tuotteita ei voida kuljettaa samassa autossa, osa tarvitsee kylmäkuljetuksen, sanoo Karppinen.

Projekti on käynnistynyt 2012 toukokuussa ja jatkuu vuoden 2014 loppuun. Sikses parasta tukee valtakunnallista Aitoja makuja -hanketta. Yhteistyössä Pyhäjärvi-instituutin kanssa ovat Satafood Kehittämisyhdistys ja Pro Agria Satakunta.

Suosittelemme