Hyppää sisältöön

Sydänkohtauspotilas odotti ambulanssia melkein tunnin

Oulun Ylikiimingissä on tuskastuttu ensihoidon heikentämiin ambulanssipalveluihin. Viimeksi viime viikonloppuna sydänpotilas sai ambulanssin terveyskeskukseen vasta 45 minuutin kuluttua hälytyksestä, koska tieto kyydin kiireellisyydestä ei välittynyt ambulanssin henkilökunnalle.

Kuva: Yle
Ari-Pekka Sirviö

Ouluun vuoden 2009 alussa liittyneessä Ylikiimingissä kamppaillaan ensihoidon uudistuksen heikentämien ambulanssipalveluiden kanssa. Vielä viime vuonna Ylikiimingissä oli oma ambulanssi, joka saapui puolen kilometrin päästä, mutta nyt kyyti pitää tilata Oulun keskustasta asti.

Esimerkiksi viikonloppuna sydäninfarktista kärsivä potilas sai ambulanssin terveyskeskukseen vasta 45 minuutin kuluttua hälytyksestä. Pitkän välimatkan lisäksi apua oli viivästyttänyt se, että tieto kyydin kiireellisyydestä ei välittynyt ambulanssin henkilökunnalle. Lisäksi ambulanssi ei ollut tarpeeksi varusteltu sydänpotilasta ajatellen. Esimerkiksi suonensisäiseen kipulääkitykseen ei ollut valmiutta. Ennen ensihoidon uudistusta sopiva ambulanssi olisi löytynyt vain puolen kilometrin päästä.

Kuntien säästöpaineet karsivat ambulansseja

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ensihoidon vastuulääkäri Matti Martikaisen mukaan uudistus on pääosin onnistunut, mutta paikoitellen kuntien säästötarpeet ovat myös heikentäneet palveluja.

- Ensihoidosta vastaavat virkamiehet olisivat halunneet tämän asian toisin järjestää, mutta kuntamaksajat eivät ole olleet valmiita maksamaan palveluista niin paljon, että palvelu olisi tarpeeksi laajaa, sanoo Martikainen.

Ylikiimingin terveyskeskuslääkäri Liisa Keräselle esimerkkitapaus on tuttu. Häntä ihmetyttää, missä vaiheessa ambulanssin tilaamista on sattunut tietokatkos kyydin kiireellisyydestä. Vaikka hätäkeskukseen soitettiin uudelleenkin, tieto ei välittynyt ambulanssiin asti.

Ihmishenget vaarassa

Ilman tiedonvälityskatkoksiakin Ylikiimingissä ollaan huolestuneita ihmishengistä. Kaupunginosassa kerättiin adressiakin, jotta ambulanssi säilyisi, mutta turhaan. Oulun keskustasta on matkaa Ylikiimingin etäisimpään kolkkaan jopa sata kilometriä, joka on Keräsen mielestä liikaa.

Ambulanssi ehti paikalle vasta tunnin kuluttua. Siinä ajassa ihminen ehtii kyllä kuolla.

Liisa Keränen

- Silloin potilasturvallisuus vaarantuu ja voidaan jo menettää ihmishenkiä. Jos esimerkiksi sydäninfarktipotilaan hoito viivästyy, hänelle saattaa tulla kammiovärinä ja häntä pitää jo elvyttää. Esimerkiksi viime yönä minulla oli potilas, jota auttamaan tuli pelastushelikopteri Sepe. Ambulanssi ehti paikalle vasta tunnin kuluttua. Siinä ajassa ihminen ehtii kyllä kuollla, huokaa Keränen.

Tarinamme esimerkkipotilaalla asiat ovat nyt kaikesta huolimatta onneksi hyvin. Hän pääsi lopulta hoitoon Oulun yliopistosairaalaan ja hänet leikataan tiistaina.

Suosittelemme sinulle