Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Erämaan halki juosten tai pyörällä ääriolosuhteissa

Rovaniemellä järjestetään helmikuussa lähes epäinhimillinen kilpailu. 36 eri puoliilta maailmaa tulevaa urheilijaa taivaltaa 150 kilometriä vaihtelevissa olosuhteissa metsäteillä ja kelkan jälkeä erämaiden halki. Rovaniemi 150 Winter Race on ehtinyt herättää jo kiinnostusta maailmalla.

Miehet taluttavat maastopyöriä jäällä
Skotlantilainen John Ross tuli toiseksi vuoden 2012 Rovaniemi 150 Winter Race -kisassa. Hänen takanaan kisan voittaja belgialainen Elias Van Hoeydonck. Kuva: Pekka Koski
Sirkku Savusalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Helmikuussa Rovaniemelle tulee joukko hurjakuntoisia kilpailijoita. Rovaniemi 150 Winter Race kisataan 15.-17.2.2013 toista kertaa ja osallistujamääräkin on tuplaantunut viime vuoteen verrattuna. Kyseessä ei ole mikä tahansa vaellus vaan vaativa 150 kilometrin lenkki  erilaisissa maasto-olosuhteissa erämaiden halki pyörällä tai jalan. Viime vuonna voittaja teki matkan 32 tunnissa.

Viime vuonna voittaja käytti aikaa 32 tuntia. Tällaisilla arktisissa olosuhteissa järjestettäville talvikisoille on maailmalla kysyntää. Sen tietää kisan ideoinut Espanjasta Suomeen kotiutunut Àlex Simón i Casanovas. Hän on rovaniemeläinen arktisiin ääriolosuhteisiin erikoistunut opas, jolla on kokemusta vastaavanlaisista kilpailuista eri puolilla maailmaa.

Rovaniemen retkeilijät ovat lähteneet mukaan talkoilemaan vaativan kisan järjestelyitä.

- Ajamme kelkoilla reitin, se merkataan ja matkanvarrelle pystytetään telttoja huoltopaikoiksi ja lämmittelypaikoiksi. Reitti on vaativa, mutta uskon, että jatkossakin tämäntyyppinen kisa kiinnostaa, Rovaniemen retkeilijöiden puheenjohtaja Hannu Puhalainen sanoo.

Rovaniemen keskustasta alkava ja sinne päättyvä erämaita halkova taival oli sääolosuhteiltaan viime vuonna niin vaativa, että 13:sta  osallistujasta vain kolme pääsi maaliin.

Kisa on ainutlaatuinen Euroopassa. Vastaavanlaisia arktisia talvikilpailuja järjestetään muun muassa Alaskassa ja Yokonin alueella Kanadassa. Ja sieltä on otettu mallia tähän Lapin kisaan.

- Tänä vuonna ilmoittautuneita on 36 eripuolilta maailmaa. Kauimmaiset osallistujat ovat Yhdysvalloista, sieltä tulee neljän hengen porukka, idean isä rovaniemeläinen Àlex Simón i Casanovas.

Eikä tämä tähän jää, mikäli se on idean isästä kiinni. Àlex Simón i Casanovas aikoo järjestää ensi vuonna toisenkin arktisen koitoksen Lapissa. Lapland Extreme Challenge -kilpailussa taivalletaan 900 kilomeriä ääriolosuhteissa ja kilpailijoita seurataan satelliittipaikannuksen avulla. 

Suosittelemme