Hyppää sisältöön

NÄKÖKULMA: Takkiin tulee, Turku

Turun kulttuuripääkaupunkisäätiö joutuu todennäköisesti palauttamaan tukirahojaan, arvioi kulttuuritoimituksen päällikkö Janne Mällinen.

Janne Mällinen

Turun kulttuuripääkaupunkihanke on joutunut selittelemään rahankäyttöään näin jälkikäteen opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Kiistaa käydään siitä, onko vuoden 2011 kulttuuripääkaupunkihankkeelle osoitettuja rahoja käytetty niiden myöntämisperusteiden vastaisesti. Valtion tukirahoja on epäilty Turussa käytetyn sovitun vuoden 2012 jälkeenkin ja vieläpä sellaisiin hankkeisiin, joille apurahat eivät kuuluisi.

Samalla Valtiotalouden tarkastusviraston tulkinnan mukaan valtion maksuosuuden olisi pitänyt pienentyä samaan tahtiin kuin säätiö sai muita tuloja muun muassa ulkopuolisilta yhteistyökumppaneiltaan.

Sinänsä on ihme, että hälytyskellot rahoitusperusteista eivät soineet opetus- ja kulttuuriministeriössä aiemmin, vaikka ministeriön edustaja on istunut säätiön hallituksessakin koko matkan. Laivan kurssia olisi voitu tarkistaa jo matkan varrella, karilla killuessa on vähän myöhäistä.

Tämänpäiväisessä selonteossaan Turun kulttuuripääkaupunki vakuuttaa syyttömyyttään ja tekee selkoa rahavirroistaan ja rahoitukseen liittyvistä päätöksistä.

Nyt ratkaisun avaimet ovat opetus- ja kulttuuriministeriöllä, joka joutuu päättämään, kelpaako selvitys ja onko valtion rahat käytetty siihen tarkoitukseen ja sinä aikana jolle ne myönnettiinkin.

Mielestäni näyttää selvältä, että kulttuuripääkaupunki ei joudu palauttamaan pelättyä yli viiden miljoonan euron summaa. On kuitenkin yhtä selvää, että jotain säätiö joutunee palauttamaan.

Uskoakseni palautettava summa löytyy niistä vuoden 2012 alkaneista ja jatkuneista hankkeista, joiden ministeriö ei tulkitse olevan ”kulttuuripääkaupunkihankkeen päättämistä ja arviointia”.

Joka tapauksessa saattaa olla niin, että Turun kulttuuripääkaupunkihanke saa nolon lopun ja jos summa on iso, niin koko säätiö joutuu konkurssiin. Ja tämä johtaisi näännyttävän pitkään selvittelyyn mistä tai kenen rahoista velka sitten maksetaan.

Suosittelemme sinulle