Hyppää sisältöön

Tilintarkastajalta vaaditaan miljoonakorvauksia ekosähköyhtiössä paljastuneesta huijauksesta

Suomessakin sähköä myyneessä Kraft & Kultur -yhtiössä paljastuneesta huijauksesta vaaditaan miljoonakorvauksia. Emoyhtiö Troms Kraft haastoi tilintarkastusyhtiön oikeuteen.

Heidi Sullström

Norjalainen energiayhtiö Troms Kraft vaatii tilintarkastusyhtiöltä noin 200 miljoonan euron korvauksia tytäryhtiössään, Suomessakin sähköä myyneessä Kraft & Kulturissa paljastuneesta huijauksesta.

Troms Kraftin ruotsalainen tytäryhtiö Kraft & Kultur myi vesi- ja tuulivoimalla tuotettua sähköä Suomessa ja Ruotsissa, kustansi lehtiä ja pyöritti nettikirjakauppaa. Sen tilintarkastusta hoiti vuosina 2003-2010 Grant Thornton AB.

Kirjanpidon erikoisuudet paljastuivat, kun tilintarkastaja vaihtui.

- Tillintarkastuksen mukaan Kraft & Kultur tuotti voittoa, mutta todellisuudessa oli tappiolla, Troms Kraftin tiedotteessa sanotaan.

Ero kirjanpidossa olevien ja yhtiön todellisten varojen oli jopa 1,8 miljardia Ruotsin kruunua eli yli 200 miljoonaa euroa. Näitä rahoja Troms Kraft nyt hakee oikeusteitse tilintarkastajayhtiöltä.

Kraft & Kulturin tilejä ei Troms Kraftin mukaan oltu tarkastettu lain mukaisesti. Yhtiö on haastanut Grant Thornton -yhtiön Ruotsissa oikeuteen.

Grant Thornton AB on kiistänyt väitteet. Tilintarkastusyhtiön mukaan se varoitti Troms Kraftia puutteista Kraft & Kulturin toiminnassa.

Kolmea Kraft & Kulturin johtajaa syytetään kirjanpitorikoksista. He kiistävät väärinkäytökset.

Suosittelemme sinulle