Paro-hyljerobotti on osa Koivukylässä meneillään olevaa teknologia-hanketta, jossa etsitään uusia ratkaisuja helpottamaan ja piristämään vanhusten arkea. Robotti on kehitetty Japanissa erityisesti muistisairaita vanhuksia varten.
Koivukylän palvelutalossa vanhukset ottivat uuden asukin lämmöllä vastaan. Lumi Pörri-Karsuksi tiistaina ristitty hylje herätti monissa hellyyden tunteita.
- Toinen on niin söpö, että kyllä täti mielellään tuollaista sylissä pitää. Täti taitaa viedä tämän kotiin asti, hymyilee Kerttu Lehtonen.
Paro-hyljerobotti on ollut käytössä jo useissa maissa ja sen on todettu vähentävän potilaan kokemaa stressiä sekä aktivoivan tätä vuorovaikutukseen.
- Tämän pitäisi rauhoittaa vanhuksia ja tyydyttää heidän hoivaviettiä. Hylkeen paijaaminen tuo muistoja mieleen ja sen mukana tulee voimaa. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että ihminen joka ei oikeastaan enää puhu, saattaa alkaa jutella hylkeelle, sanoo teknologia-hankkeen koordinaattori Kaisa Huuhtanen.
Hylje mukailee oikean eläimen liikkeitä ja reagoi tilanteisiin kääntyilemällä ja ääntelemällä. Oikeaa koiraa tai kissaa se ei korvaa, mutta on Huuhtasen mukaan elävää olentoa helpompi ratkaisu vanhustenkeskukseen.
- Hylkeellä toivotaan olevan samanlaisia vaikutuksia kuin eläinterapialla, mutta sillä ei ole samanlaisia tarpeita kuin oikealla eläimellä. Tämä on kuitenkin oma juttunsa, eikä tällä missään nimessä ole tarkoitus korvata oikeita eläimiä, Huuhtanen sanoo.
Teknologiasta apua arkeen
Koivukylä teknologia-hankkeessa pyritään kehittämään sellaisia teknologiaan nojaavia palveluja ja työtapoja, jotka tukevat asiakkaan omatoimisuutta sekä lisäävät osallisuutta. Hyljerobotin lisäksi käynnistymässä on muun muassa etähoitojärjestelmä ja virtuaalipäivätoiminta.
Ikääntyneet eivät saa jäädä ulos teknologiajunasta
Elina Mattila
Toiminnanohjaaja Elina Mattilan mukaan teknologian kehityksessä ei pidä unohtaa vanhuksia.
- Nykypäivänä teknologia on mukana niin monessa. Ikääntyneet ja seniorit ovat yksi kohderyhmä ja teknologiaa tulee kehittää myös heidän markkinoille ja palveluihin. Ikääntyneet eivät saa jäädä ulos teknologiajunasta, Mattila sanoo.
Koivukylässä teknologiaa pyritään hyödyntämään ihan päivittäisissä askareissa. Monitoimitilaan rakennetussa Variante-keittiössä tasoja ja kaappeja pystyy kaukosäätimellä säätämään vaikka pyörätuolipotilaalle.
Käynnistymässä olevan etähoitojärjestelmän avulla puolestaan kotona asuvat saavat yhteyden kotihoitoon ja toisiinsa. Saman järjestelmän avulla aletaan lähettää myös yhteistyössä Laurean kanssa tehtyjä Hyvinvointi TV-lähetyksiä.
- Sen avulla voidaan katsoa vaikka virtuaalitaidenäyttelyitä tai tehdä virtuaalinen nojatuolimatka jonnekin. Tässä on vahvasti mukana käyttäjien omat toivomukset, mitä he sinne kotikatsomoihin haluavat, Mattila sanoo.
Itse ikäihmiset suhtautuvat tekniikkaan vaihtelevasti. Toiset innostuvat kovastikin, kun taas toisia ei kiinnosta lainakaan. Etähoitojärjestelmää käyttävä Veikko Soini on tyytyväinen tekniikkaan ja haluaisi linjoille lisää ihmisiä.
- Tätä oppii helposti käyttämään ja minun mielestä tämä on ihan hyvä juttu. Ihmisten tulisi enemmänkin keskustella tällä keskenään, Soini sanoo.