Hyppää sisältöön

Mahatma Gandhin intiimit kirjeet ensi kertaa esille

Kirjeet ja kuvat kertovat Gandhin elämästä, kun hänestä oli vasta tulossa Intian itsenäisyyskamppailun johtaja. Kirjeet ehkä valaisevat myös sitä, kuinka läheinen Gandhin ja hänen ystävänsä Hermann Kallenbachin suhde todellisuudessa oli.

Anniina Wallius

Intiassa Delhissä pannaan ensi kertaa näytteille satoja kirjeitä, asiakirjoja ja valokuvia, jotka kertovat Intian itsenäisyyden isän Mahatma Gandhin elämästä. Poikkeuksellinen kokoelma kuului Gandhin ystävälle Hermann Kallenbachille.

Kokoelma avautuu keskiviikkona Intian kansallisarkiston näyttelytiloissa. Kallenbachin Israelissa asuva perikunta aikoi viime vuonna huutokaupata aineiston, mutta Intian hallitus riensi ostamaan sen noin 820 000 eurolla.

Kallenbach oli saksanjuutalainen arkkitehti, johon Gandhi tutustui Etelä-Afrikassa ennen kuin palasi Intiaan johtaamaan Britannian siirtomaavallan vastaista liikettä. Kallenbachin hallussa olleissa kirjeissä Gandhi kertoo niin poliittisista tavoitteistaan kuin elämänsä yksityisistä sattumuksista.

Kirjeiden joukossa on useita, jotka saattavat valaista Gandhin ja Kallenbachin suhdetta, joskaan arkistosta ei ole kerrottu, tuleeko myös heidän keskinäinen kirjeenvaihtonsa näytteille.

Mahdollinen rakkaussuhde nousi keskustelunaiheeksi pari vuotta sitten, kun nimekäs yhdysvaltalainen toimittaja-kirjailija Joseph Lelyveld kirjoitti Gandhin elämäkerran. Siinä Lelyveld lainasi Kallenbachin ja Gandhin helliä kirjeitä. Hän on sittemmin korostanut, ettei kirjassaan esitä mitään tulkintaa heidän suhteensa laadusta.

Suosittelemme sinulle