Hyppää sisältöön

Hehkulamppuja saa kaupoista edelleen - vain eri nimellä

Laivalamput tai vasaralamput on tehty kestämään vaativia olosuhteita. Myös niiden käyttöikä on hehkulamppua pidempi.

Kuva: Anu Pöntinen / Yle

Moni saattaa tuskailla energiansäästölamppujen aikakaudella esimerkiksi vanhojen design-valaisimien kanssa, joihin uusien säädösten mukaiset lamput eivät syystä tai toisesta sovi.

Heidän kannattaa suunnata sähköalan erikoisliikkeisiin, joissa myydään edelleen hehkulamppuja - vain eri nimikkeellä. Lähinnä teollisuuskäyttöön tarkoitetut vasaralamput, tai joskus myös laivalamppuina markkinoidut polttimot toimivat kuin tavalliset hehkulamput. Hehkulamput kieltävä EU-direktiivi ei koske erikoislamppuja, joten lamppujen myynti on jatkossakin täysin sallittua.

Kuopiolaisen Kolmen Sähkön myyntipäällikkö Pekka Rusasen mukaan lampputyyppi on kuluttajien keskuudessa vielä huonosti tunnettu.

- Melko vähän niitä meillä menee. Nykyiset ledi- ja energiansäästölamput ovat lisäksi jo niin hyvälaatuisia, että vaihtoehtoja niille ei enää niinkään kaivata.

Palaa jopa 5000 tuntia

Aivan ympäristökatastrofista vasaralamppujen kohdalla ei voi puhua, sillä käyttötarkoituksensa vuoksi ne ovat käytössä kestäviä. Ne kestävät jatkuvaa tärinää, minkä vuoksi niitä suositaan muun muassa laivateollisuudessa.

Myös käyttöiältään ne päihittävät perushehkulampun; normaalin noin tuhannen tunnin käyttöajan sijaan niiden luvataan kestävän ainakin kolme kertaa pidempään. Otollisissa olosuhteissa käyttöikä saattaa olla jopa 5000 tuntia.

Lamppuja valmistetaan ainakin 60, 40 ja 25 watin tehoisina. Ulkonäöltään, toiminnaltaan ja valoltaan ne ovat kuin normaalit hehkulamput. Hinta laivalampuilla on hieman tavallisia hehkulamppuja korkeampi. 

Suosittelemme sinulle