Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kasvissyönti vähentää sydäntautiriskiä kolmanneksella

Ainakin verenpaine ja kolesterolipitoisuus olivat kasvissyöjillä paremmalla tolalla, mikä todennäköisesti johtuu heidän ruokavaliostaan, tutkijat uskovat.

Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Kasvisruokavaliota noudattavat välttyvät sydän- ja verisuonitaudeilta selvästi todennäköisemmin kuin lihaa ja kalaa syövät, Oxfordin yliopiston tutkimus osoittaa. Todennäköisesti tämä johtuu kasvissyöjien alemmasta verenpaineesta ja paremmista kolesteroliarvoista.

Tutkimus perustuu 45 000 vapaaehtoisen terveystietoihin, joita kerättiin 1990-luvulta vuoteen 2009. Osallistujista 35 prosenttia oli kasvissyöjiä, mikä on tutkimuksissa poikkeuksellisen paljon. Tämän ansiosta tutkijat pystyivät tekemään tarkkoja arvioita kasvisruokavalion vaikutuksista.

Kun kasvissyöjiä verrattiin sekaravintoa syöviin, kasvissyöjien riski joutua sydänoireiden takia sairaalahoitoon tai kuolla sydänoireisiin havaittiin 28 prosenttia pienemmäksi kuin lihaa ja kalaa syövien.

Tutkijat uskovat tämän selittyvän eroilla riskitekijöissä. Ainakin verenpaine ja kolesterolipitoisuus olivat kasvissyöjillä paremmalla tolalla, mikä todennäköisesti johtuu heidän ruokavaliostaan.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Suosittelemme