Hyppää sisältöön

Talvivaaran ja aktivistien välit kiristyvät

Stop Talvivaara -liikkeen johtohahmolle luettiin torstaina käräjäoikeudessa viime keväisistä tapahtumista syyte julkisrauhan rikkomisesta. Oikeudenkäynnin jälkeen ilmeni, että yhtiö on joutunut aktivistien liikehdinnän kohteeksi myös viime aikoina.

Kuva: Paula Hiljanen / Yle

Talvivaaran kaivosyhtiötä vastustavat aktivistit tunkeutuivat tiistaina kaivoksen eteläpuolella olevalle puhdistustyömaalle. Ympäristöpäällikkö Veli-Matti Hillan mukaan puhdistustyöt häiriintyivät vain vähän, koska töitä oltiin jo lopettelemassa.

Yhtiö on ilmoittanut asiasta puhdistustöitä valvovalle Kainuun ELY-keskukselle. Yhtiö harkitsee tekevänsä myös rikosilmoituksen puhdistustyömaan keskeyttämisestä.

Yhtiön mukaan myös velvoitetarkkailu Ylä-Lumijärvellä on häiriintynyt. Yhtiölle vesinäytteitä viikottain ottava konsultti ei pystynyt ottamaan järvestä vesinäytteitä, koska kansalaisaktivistit ovat sotkeneet järven vesikerroksen ottaessaan pohjasta sedimenttinäytteitä, sanoo viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen.

- Siellä on käynyt useampiakin ryhmiä kairaamassa, pohja-ainesta on noussut jään päälle. Jään alla on pieni vesitila, josta velvoitetarkkailun vesinäyte otetaan, mutta vesi oli sotkeentunut.

Käräjillä tavattiin jo

Stop Talvivaara -liikkeen aktivistille on luettu torstaina Kainuun käräjäoikeudessa syyte tahallisesta julkisrauhan rikkomisesta. Syyte tuli toisesta käynnistä Talvivaaran kaivoksen allasalueella, jolloin hän tiesi ettei alueelle saa mennä.

Mies kiisti syytteen ja syytti yhtiötä jokamiehenoikeuden rajoittamisesta. Miehen mukaan hän oli keräämässä todisteita oikeudenkäyntiä varten.

- Ei voi olla niin, että paikalliset eivät uskalla liikkua alueelle joutuen pelkäämään, että milloin joutuu kaivoasalueelle. Se on 62 neliökilometrin laajuinen ja ei siellä kaikkialla ole kaivostoimintaa.

Talvivaara vetosi syyttäjän todistajana turvallisuuteen. Kaivosalueelle ei yhtiön mukaan voi tulla ilman saattajaa, koska kaivos on vastuussa turvallisuudesta, olipa kävijällä lupaa tai ei, sanoo Talvivaaran kaupallinen johtaja Pekka Erkinheimo.

- Kaivosalueen rajalta on hakattu puut puolitoista metriä rajan molemmin puolin. Lisäksi se on merkitty kyltein.  Kaivosalueella tehdään laajalla alueella hyvin monenlaisia raskaan teollisuuden, rajäytystöitä ja kaikkea muuta. Emme voi taata turvallisuutta, jos alueella liikkuu joku omin lupineen tietämättä, mitä on tulossa.

Kainuun käräjäoikeus antaa jutussa tuomion kahden viikon kuluttua.

Ministeri vierailee kaivoksella

Ministeri Heidi Hautala vierailee perjantaina Talvivaaran kaivoksella. Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri tutustuu seurueineen kaivokseen neljän tunnin ajan.

Vierailun jälkeen ministeri pitää yleisölle avoimen keskustelutilaisuuden Vuokatissa. Tilaisuus alkaa kello 15 Sokos Hotelli Vuokatissa.

Valtion omistama Solidium on yksi Talvivaaran suurimmista omistajista.

Suosittelemme sinulle