Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Tuoko ryntäys kaivoksen naapuriisi? Katso kartalta

Suomikin saa osansa maailmanlaajuisesta kaivosryntäyksestä. Yli kymmenesosa maa-alastamme on varattu tavalla tai toisella kaivosteollisuudelle. Yle Uutisten kartta näyttää Suomen kaivokset ja kaivoshankkeet. Klikkaa karttaa, näet tarkemmat tiedot kohteista.

Jaana Kanninen,
Juho Salminen,
Teemo Tebest
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kartan tiedot: Tukes, päivitetty 25.1.2013. Avaa kartta suurempana uuteen ikkunaan

Kaivoskuumeen nousu näkyy meillä Suomessa monella tapaa. Talvivaara on pysynyt otsikoissa jo vuosien ajan, eikä yleensä kovin positiivisessa hengessä. Mutta kaivoshankkeet leimaavat suurta osaa maatamme muutoinkin.

Oheinen kartta kertoo muun muassa sen, että suurimmat valtaukset sijaitsevat Kittilän ja Sodankylän pohjoispuolella. Niistä etsitään esimerkiksi kultaa, nikkeliä ja kuparia.

Kartalta selviää myös, että laajimmat varaukset ovat Jyväskylän ja Sodankylän lähettyvillä. Pienempiä varauksia on eri puolilla maata.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston Tukesin tilastojen mukaan noin 51 000 neliökilometrilla on joko kaivostoimintaa, varaus tai varaushakemus. Varaus ei vielä anna oikeutta kaivostoimintaan, mutta kylläkin etuoikeuden hakea lupaa malminetsinnälle.

Malminetsintää harjoitetaan noin 4 600 neliökilometrillä, ja varsinainen kaivostoiminta levittäytyy 670 neliökilometrille.

Yhteensä nämä kaivosteollisuuden tavalla tai toisella merkitsemät alueet muodostavat lähes kaksi kertaa Belgian kokoisen alueen. Belgian pinta-ala on 30 500 neliökilometriä.

Huomionarvoista on, että Tukesin tilastojen mukaan Natura- tai luonnonsuojelualueilla on varauksia noin 4 900 neliökilometriä. Malminetsintäkairaukset ovat meneillään  440 neliökilometrillä sellaisia alueita, jotka on suojeltu. Olemassaolevista kaivoksistakin osa sijaitsee suojelualueilla.

Suosittelemme sinulle