Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Tilastot paljastavat: Murmeli ei ole kummoinen säämies

Mediahässäkän kohteena kerran vuodessa oleva Punxsutawney Phil ja muut talven kestoa povaavat amerikkalaismurmelit eivät tilastojen valossa ole erityisen luotettavia ennustajia.

Mikko Naalisvaara
Avaa Yle-sovelluksessa

Punxsutawney Phil, jonka Päiväni murmelina -elokuva esitteli vuosia sitten suomalaisyleisölle, on ennustanut talven jatkumista tai vastaavasti kevään saapumista jo yli sadan vuoden ajan. Merkintöjä pennsylvanialaisen murmelin ennustuksista on olemassa vuodesta 1887 lähtien.

Lauantaina Phil oli jälleen huomion kohteena. Kolostaan esiin tullut murmeli ei tällä kertaa nähnyt omaa varjoaan, minkä uskotaan ennakoivan kevään aikaista tuloa. Tätä ennen murmeli on povannut talven loppumista ainoastaan 16 kertaa - talven jatkuminen kuudella viikolla on ollut paljon tavallisempi ennuste.

Yhdysvaltain kansallisen ilmastokeskuksen (NCDC) tilastojen mukaan viime aikoina murmelin ennusteet eivät ole juurikaan osuneet oikeaan. NCDC on arvioinut murmelin vuotuisia ennusteita vertaamalla niitä toteutuneisiin helmikuun ja maaliskuun keskilämpötiloihin. Esimerkiksi vuosina 2002 - 2012 Philin ennuste meni vain kolme kertaa oikeaan suuntaan helmikuun lämpötilaan nähden.

- Ei oikeasti ole kovin hyvä idea havainnoida murmelin varjoa ja tehdä sen perusteella meteorologisia ennusteita koko Yhdysvaltoihin, NCDC summaa sivuillaan.

Brittilehti The Guardian on puolestaan tutkinut datajournalismin blogissaan kaikkien pohjoisamerikkalaisten säänennustajamurmelien ennustusten paikkaansapitävyyttä vuodesta 1999 lähtien.

Lehden analyysissa verrattiin murmelien ennusteita helmikuun lumipeitteen pinta-alaan ja pitkän aikavälin keskiarvoon Pohjois-Amerikassa. Tulokset ovat murmelien kannalta kurjia: otukset ovat yhdessä ennustaneet talven keston oikein vain neljä kertaa viimeisen 13 vuoden aikana.

Vaikka tilastot asettavat murmelien säänennustuskyvyt perin kyseenalaiseen valoon, kiinnostus esimerkiksi Punxsutawney Philin julkisiin esiintymisiin ei näytä vähenevän.

Suosittelemme