Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Taulun paikka on siellä, missä se on - vaikka pubin seinällä

Rovaniemeläinen taidemaalari Tapani Rantala sanoo, että taulu voidaan ripustaa sinne, missä sen on hyvä olla. Hänen mukaansa taululla ei ole nimettyä paikkaa. Taulu voi olla esillä milloin missäkin.

Uittonaisia ja kuningasjätkiä
"Uittonaisia ja kuningasjätkiä" on tämän taulun nimi Uitto Pubissa Rovaniemellä. Ravintolapäällikkö Reijo Soppela (vas.) ja taidemaalari Tapani Rantala innostuvat aiheesta yhä uudestaan. Puhe käy ja kädet heiluvat aina, kun miehet ovat taulun äärellä. Lappi ja sen luonto, ihmiset ja työ kiinnostaa molempia. Kuva: Jorma Korhonen / Yle
Jorma Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rantalan mielestä taulu ei kuitenkaan saa olla vain näytillä ja tyhjän seinän täytteenä - sen pitää puhutella katsojaa. Tällaisia puhuttelevia tauluja voidaan nähdä muun muassa ravintola- ja hotellimiljöissä Rovaniemellä.

Osuuskauppa Arinan palveluksessa työskentelevä ravintolapäällikkö Reijo Soppela innostui - brutaalisti sanottuna - "kapakkataiteesta" ja on nyt ripustanut kolme Tapani Rantalan maalaamaa suurta teosta Uitto Pubin ja viereisen ravintola Café Housen seinille Rovaniemen keskustassa. Ja suuria taulut todella ovatkin: kohta kolme metriä pitkiä ja kaksi korkeita!

Ajatus tauluista syntyi, kun Reijo ja Tapani tapasivat. Taiteesta kiinnostunut ravintolapäällikkö sytytti taiteilijan ja siitä se yhteistyö lähti. Tapaaminen sattui vielä ajankohtaan, jolloin Reijo esikuntineen ryhtyi suunnittelemaan pubin uutta liikeideaa.

- Kyllä nämä taulut ovat minulle ihan henkilökohtainen unelma, Soppela sanoo. Ehkä siksikin, että keittiömestarina hän tuntee, että maalaustaiteella ja ruoan esillepanolla on jotakin yhteistä.

Lappi, luonto ja ihmiset kiinnostavat

Ja jo pian oli ensimmäinen taulu teon alla Rantalan ateljeessa. Nyt pubia ja viereistä ravintolaa koristaa kolme suurta Lappi -aiheista maalausta: Uittonaisia ja kuningasjätkiä, Savotta ja Ihmisiä Lapinmaan raitilla.

Tapani Rantalalle nuo aiheet ovat hyvin tuttuja, savotat, uitot, hevoset, porot. Luonto kiehtoo... ja myös ihmiset, taiteilija lisää. Tapani Rantalan bravuuri ovat muotokuvat, joita hän on maalannutkin lukuisista ihmisistä ja taulut on ripustettu tärkeille paikoille eri puolille Suomea. Suurin osa niistä on Lapissa.

- Näissä täällä olevissa tauluissa ihmiset - mallit - ovat tunnistettavissa, vaikka niitä ei olekaan maalattu muotokuvan tarkasti, Rantala sanoo.

- Jokaisessa taulussa on myös "piilohenkilö". Olemme Tapanin kanssa sopineet, että koskaan emme kerro, kuka hän on ja missä, Reijo naurahtaa.

Taidetta enemmän kaikkien ulottuville

Siellä täällä Lapissakin näkee tauluja ravintoloiden ja baarien seinillä. Usein ne ovat kuitenkin paikallisten harrastajien tekemiä, esille ja myyntiin laittamia, harvemmin ihan mestarin tekemiä. Mutta löytyy sieltä kirjosta toki joitakin arvostettujenkin taidemaalareiden töitä, kuten Rovaniemellä nuo Rantalan taulut.

- On ihan hyvä, että taide saa tällaisia olinpaikkoja kansaa lähellä. Itse asiassa taide onkin kulutustavaraa, jonka pitää olla kaikkien ulottuvilla. Enemmänkin, sanoo ja toivoo Tapani Rantala.

Kaksi suurta Rantalan suurta taulua vangitsee katseita Rovaniemellä myös Uitto Pubia vastapäätä hotelli Santa Clausissa. Siellä aulassa voi nähdä "Pessalompolon poromiehiä" ja yläkerrassa "Vasanleikkuun tunturissa".

Suosittelemme sinulle