Hyppää sisältöön

Kuka aloitti vanhojen kuvien viikon Facebookissa?

Facebook täyttyi viikonvaihteessa räjähdysmäisesti käyttäjien lapsuuskuvista. Tutkijan mukaan kyseessä on yhteisöllinen ajanviete, jolla myös kerrytetään henkilöhistoriaa sosiaaliseen mediaan.

Facebookiin on virrannut vanhoja valokuvia viikonvaihteen aikana. Kyseessä on myös oman henkilöhistorian kartuttaminen.
Ajan patinaa, kellastuneita sävyjä ja lapsuuden muistoja. Mm. sitä on viime päivien aikana löytynyt runsaasti Facebook-profiileista. Kuva: Yle Etelä-Karjala
Vesa Winberg

Tutkija Janne Matikainen Helsingin Yliopiston sosiaalitieteiden laitokselta pitää viikonvaihteessa Facebookia villinnyttä kuvakampanjaa oman historian syventämisenä.

- Sosiaaliseen mediaan on jo syntynyt henkilöhistoriaa, mutta sitä on vasta muutamien vuosien ajalta. Aika näyttää tuleeko tästä yleisempikin ilmiö, eli täydennetäänkö omaa henkilöhistoriaa omien lapsuuskuvien pariin, Matikainen pohtii.

Aika näyttää tuleeko tästä yleisempikin ilmiö

Tutkija Janne Matikainen, Helsingin Yliopisto

Matikaisen mukaan henkilöhistoriaa tallennetaan paljon myös blogeihin.

- Olemme haastatelleet bloggaajia ja yksi ulottuvuus siinä on oman henkilöhistorian dokumentoiminen ja esittäminen, Janne Matikainen valottaa.

"Mitä teillä siellä Suomessa tapahtuu"

Vanhojen kuvien viikko on ollut ensisijaisesti suomalainen ilmiö. Tämä on huomattu myös maamme rajojen ulkopuolelta.

- Mielenkiintoista on pohtia mistä tämä on lähtenyt liikkeelle. Eräs turkkilainen Facebook-tuttavani kysyi, että "mikä juttu teillä siellä Suomessa on menossa". Siihen taas vastattiin, että "ei täällä muutakaan tapahdu, Janne Matikainen kertoo Facebook-käyttäjien reaktioita kuvakampanjaan.

Janne Matikaisen mukaan mielenkiintoista on myös se, että nyt verkkoon ladataan kuvia ajalta ennen internetiä. Hän ei kuitenkaan näe vanhojen kuvien jakamisessa riskiä, sillä ensisijaisesti omia kuviaan verkkoon lataavat aikuiset käyttäjät.

- Kuvien laittaminen on tätä nykyä keskeinen toiminto sosiaalisessa mediassa. En näkisi, että tässä tarvitsisi olla mitenkään erityisen varovainen. Kukin harkitsee tavallaan, Janne Matikainen sanoo.

Matikainen korostaa, että ennenkaikkea kyseessä on harmiton ajanviete.

- Tähän on helppo osallistua ja siitä tulee ihmisten yhteinen tapahtuma. Onhan tämä yhteisöllistä ajanvietettä.

Suosittelemme sinulle