Hyppää sisältöön

Europol: Ottelumanipulaatioepäilyjä liki 400 jalkapallo-ottelusta

Europolin mukaan ottelutulosten järjestämisepäilyt ulottuvat jopa EM- ja MM-karsintoihin. Tulosten järjestelyihin on yhdistetty yli 400 henkilöä.

Europolin päämaja Haagissa.
Europolin päämaja Haagissa. Kuva: Lex van Lieshout / EPA
Antti Laaksonen

Euroopan poliisivirasto Europol järjesti jalkapallon tulosmanipulaatiota koskevan tiedotustilaisuuden päämajassaan Hollannissa Haagissa. Viraston päällikkö Rob Wainwright kertoi, että ottelutulosten manipulaatioon viittaavaa toimintaa on löytynyt liki 400 ottelusta.

Joukossa on muun muassa EM- ja MM-karsintaotteluita sekä kaksi Mestarien liigan ottelua, joista toinen on pelattu Englannissa.

Tämä on surullinen päivä eurooppalaiselle jalkapallolle.

Rob Wainwright

- Tämä on surullinen päivä eurooppalaiselle jalkapallolle, Wainwright totesi.

Ottelutulosten järjestelyillä on saavutettu Europolin mukaan voittoa kahdeksan miljoonaa euroa ja lahjuksina maksettu summa on noin kaksi miljoonaa. Yhteensä tutkimuksissa paljastui 425 lahjottua pelaajaa, tuomaria sekä muuta toimijaa 15 maasta.

- Tämä on vain jäävuoren huippu, saksalaissyyttäjä Friedhelm Althans arvioi nyt julkistettuja lukuja.

Suomalaisiin ei toistaiseksi kohdistu epäilyjä, mutta Unkarissa tutkitaan paraikaa kolmea vuonna 2011 Suomessa pelattua ykkösdivisioonan ottelua, joissa epäillään tapahtuneen vilppiä.

Unkarilaisen rikosjärjestön epäillään maksaneen lahjuksia Suomessa pelanneille ulkomaalaispelaajille, jotta nämä vaikuttaisivat ottelujen lopputuloksiin.

Jalkapallon tulosmanipulaatiota on tutkittu Suomen, Saksan, Itävallan, Unkarin ja Slovenian esitutkintaviranomaisten yhteisessä tutkintaryhmässä, jonka toimintaa Europol on tukenut ja koordinoinut.

Suosittelemme sinulle