Hyppää sisältöön

Laskiaispulla voittaa runebergintortun

Runebergin torttu on parin päivän pistotuote, mutta laskiaispulla myy monta päivää, kertoo kyselykierros pirkanmaalaisiin leipomoihin. Laskiaispullien sisäisen kamppailun voittaa taas selkeästi hillopulla.

Runebergin torttuja.
Kuva: Sannimari Lehtilä / Yle
Mari Siltanen

Joulun leivonnaissesonki on pitkä ja moninainen, yhtä päivää ei nouse yli muiden makeiden leivonnaisten suhteen. Pääsiäiselle on yritetty siellä täällä pääsiäisbabaa, mutta oikeastaan ainoat päiviin sidotut leivonnaiset mitä on, nautitaan nyt. Runebergintorttu 5. helmikuuta ja laskiaispulla sitten laskiaispäivinä.

Pirkanmaalla voiton näistä sesonkituotteista vie laskiaispulla. Väitteen allekirjoittavat Pyymäen leipomo Sastamalasta, Myllyn Leipä Ikaalisista ja Varmiolan leipomo Akaasta. Tamperelainen Branderin leipomo on poikkeus ja myy enemmän runebergintorttuja.

- Torttu on ehdoton suosikki koko valikoimasta, sanoo kondiittori Heidi Hohtari.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että sen tortun on oltava kostea.

Heidi Huotari

Branderin tortun salaisuus on kunnon kostutus arrakilla.

- Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että sen tortun on oltava kostea. En tykkää liian kuivista tortuista.

Hillopullaa sen on oltava

Laskiaispulla myy paremmin ja tarkemmin sanottuna se hillolla täytetty versio. Vastaus kysymykseen "hillo vai mantelimassa" tuli leipomoista kuin tykin suusta.

- Hillo! Se on helppo sanoa, kertoo Leo Virtanen Varmiolan leipomosta Akaasta ja naurahtaa perään.

Talvi on vähän synkkää aikaa jokaiselle, niin siihen lomaan tarvitsee vähän herkuttelua.

Heidi Huotari

Vaikka Tampereella Branderin leipomossa on oltu poikkeuksia tässäkin asiassa, on viime aikoina vaaka kallistunut toiseen suuntaan, sanoo Heidi Hohtari.

- Manteli oli aiempina vuosina suosikki, mutta tuo mansikkahillo on alkanut kiriä yli. Kyllä sitä mansikkaa menee tällä hetkellä enemmän.

Yle Tampereen Facebook-kavereilla oli maanantaina sama kanta. Hillopuolueella oli tuplasti kannattajia verrattuna manteliväkeen.

Sesonkileivonnaiset käyvät kaupaksi ja leipomoissa kiirettä piisaa laskiaistiistaihin asti. Hohtari arvioi, että sesonkileivonnaisten suosion syy on tässä vuodenajassa.

- Talvi on vähän synkkää aikaa jokaiselle, niin siihen lomaan tarvitsee vähän herkuttelua.

Suosittelemme sinulle