Hyppää sisältöön

Asentajaopiskelijat sukeltavat autoon nyt virtuaalisesti

Sastamalassa on ensimmäisenä otettu käyttöön autoalan opiskelijoille suunnattu kolmiulotteisuuden mahdollistava tietokonesovellus. Se purkaa auton virtuaalisesti osiin ja paljastaa silmältä kätketyt toiminnot.

Kuva: Teemu Laitila / Yle
Tiina Kokko

Sastamalan koulutuskuntayhtymään kuuluvassa Vammalan ammattikoulussa on otettu ensimmäiset askeleet kolmiulotteisten virtuaalisten mallien hyödyntämiseksi opetuksessa.

Kun todelliseen ympäristöön lisätään tietokoneella tuotettua tietoa, puhutaan lisätyn todellisuuden sovelluksesta. Autoalalla sovelluksen hyödyntäminen tarkoittaa sitä, että opiskelijat voivat tarkastella vaikkapa auton vaihteiden vaihtumista tai aurauskulmia kolmiulotteisesti.

Kuva auttaa ymmärtämään tekstiä

Ohjelman avulla oppilaan on helpompi hahmottaa auton piilossa tapahtuvia toimintoja, kertoo Vammalan ammattikoulun autoalan lehtori Veijo Huju.

- Autoalalla nimenomaan näiden laitteiden erilaisten toimintojen ymmärtäminen on yksi tärkeimpiä asioita. Näkeminen on ihmiselle kaikkein paras oppimisen muoto, uskoo Huju.

Kun jotakin auton toimintaa on voinut tarkastella kolmiulotteisesti, se helpottaa jatkossa esimerkiksi vikojen etsimistä.

Minä en ainakaan pysty kirjasta yhtä selkeästi kaikkia näitä toimintoja opettelemaan.

Juho Ketonen

Vammalan ammattikoulussa ajoneuvoasentajaksi opiskeleva Juho Ketonen on sovelluksesta innoissaan.

- Kyllä tämä minua ainakin helpottaa. Kaikki tulee paljon selkeämmin esille. Minä en ainakaan pysty kirjasta yhtä selkeästi kaikkia näitä toimintoja opettelemaan, sanoo Ketonen ja viittaa muun muassa auton vaihdelaatikon toimintaan.

- Kyllä tämä on aika mullistava minun mielestäni, jatkaa Ketonen mietteitään sovelluksesta.

Perusopetuksessa oiva apu

Veijo Hujun mukaan sovellus on omiaan perusopetuksessa, josta sillä saadaan tällä hetkellä paras hyöty.

- Tulevaisuudessa myös vaikeiden korjausten yhteydessä erilaisten ohjeiden saaminen sovelluksen kautta on minusta hyvä.

Lisätyn todellisuuden sovellus on kehitetty Sastamalan koulutuskuntayhtymälle Pirkanmaan e-luukku-hankkeen tuella. Sovelluksen on kehittänyt AduSal Oy.

Yritys on kehittänyt vastaavanlaisia sovelluksia eri oppiaineisiin myös muun muassa Koulutuskeskus Salpaukselle.

Suosittelemme sinulle