Hyppää sisältöön

Kielivirheillä leikkivä runoilija sai Runeberg-palkinnon

Vuoden 2013 Runeberg-palkinnon saa runoilija Olli-Pekka Tennilä. Yksinkeltainen on kaksinkeltaista on kolmas Runeberg-palkinnon saanut runoteos.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka; Lähde: Kustantamo Poesia

Jyväskyläläisen runoilijan Olli-Pekka Tennilän runokokoelma _Yksinkeltainen on kaksinkeltaista _on palkittu Runeberg-palkinnolla. Kyseessä on vasta kolmas kerta, kun kyseinen palkinto annetaan runoteokselle.

Palkintoraadin mukaan Tennilän ilmaisu tarttuu lukijaansa fyysisesti. Se ilmentää pienen lapsen kielilogiikkaa ja karttaa sellaista runollisuutta, jossa lukijan on ratkaistava runon arvoitus.

Tennilä itse ei osannut odottaa saavansa palkintoa.

- Se on ollut niin harvinaista, että palkinto ylipäätään menee runoudelle, että en uskaltanut odottaa. Tietysti sitä salaa aina toivoo. Levollisuutta aiheuttaa tällainen luottamus ja huomionosoitus.

Kahdeksasta ehdolla olleesta teoksesta raati kehui myös Jaakko Yli-Juonikkaan kokeellista romaania _Neuromaani _ja Peter Sandströmin novellikokoelmaa Till dig som saknas.

Kaiken kaikkiaan ehdolla oli kahdeksan teosta. Niistä kaksi oli romaaneja, kaksi runokokoelmia, kaksi novellikokoelmia ja yksi esseekokoelma.

Vain kolme runoteosta palkittu

Viimeksi Runeberg-palkinto myönnettiin runoteokselle vuonna 2002. Tuolloin palkittiin Risto Ahden kokoelma Vain tahallaan voi rakastaa.

Myös ensimmäinen Runeberg-voittaja oli runokokoelma. Kyseessä oli Kari Aronpuron Kirjaimet tulevat.

Useimmiten palkinnon on saanut romaani. Viime vuonna palkinnon sai Katja Ketun romaani Kätilö.

Runeberg-palkinto on myönnetty vuodesta 1987 alkaen Runebergin päivänä. Arvoltaan 10 000 euron palkinnon saajan valitsi tänä vuonna raati, johon kuuluivat kirjailija Tommi Melender, teatterinjohtaja Dan Henriksson ja tutkija, kriitikko Siru Kainulainen.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands Svenska Författareföreningin kirjallisuuspalkinto.

Suosittelemme sinulle