Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Nuori Mato: Faija pyöri alasti Sliippareiden keikoilla

Roope Salminen esittää nuorta Mato Valtosta ensi syksyn Sleepy Sleepers-musikaalissa. Onnistuessaan hän saa palkan lisäksi legendaarisen nahkatakin.

Mato Valtonen ja Roope Salminen
Kuva: Juha-Pekka Huotari / Yle
Johanna Talasterä
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuka Mitä Häh? -musikaalissa Mato Valtosen bootseihin hyppää vuonna 1989 syntynyt Roope Salminen. Hän on näyttelijä Eppu Salmisen poika ja tv-persoona  Reijo Salmisen pojanpoika, joten lahtelaisuus leimaa Roope Salmisen omaakin historiaa. Isä Eppu Salminen oli aikoinaan bändin jäsen.

- Faija on pyörinyt melko vähissä pukeissa Sliippareiden keikoilla, milloin missäkin olotilassa, naurahtaa Roope Salminen. 

Nuori näyttelijä ja muusikko mietti alussa onko mitään järkeä esittää elossa olevaa ihmistä, joka kaiken lisäksi näkee esityksen. Hän on tehnyt roolihahmoaan varten taustatyötä. Tutkinut millainen julkisuudessa nähty esiintyjä Valtonen on. Salminen on myös jutellut Madon kanssa ja miettinyt kuinka roolin voisi tehdä.

- Olet vaan niin tyhmä kuin mahdollista, niin kyllä se siitä, neuvoi Mato. Pystyn ehkä siihen sentään, tuumii Roope Salminen. 

Madot eivät ole vielä tutustuneet toisiinsa kunnolla. Roope Salmisella on kuva Madosta ilmiönä, oman isän hengenheimolaisena, joka on monisyinen ja oikealla tavalla anarkistinen.

Roope Salminen ei aio antaa elävän Madon sensuroida roolihahmoaan. Mato Valtonen lupaakin näyttelijälle vapaat kädet.

-Itsetunto on kohdallaan. En aio skitsoilla, jos asiat eivät mene oman mielen mukaan. Näyttelijällä on oltava vapaus tehdä roolinsa, summaa Valtonen.   

Olet vaan niin tyhmä kuin mahdollista, niin kyllä se siitä.

Mato Valtonen Roope Salmiselle

Pikkumato saa The Nahkatakin

Roope Salminen esiintyy impsovisaatioryhmä Kolinassa ja on Kellariteatterin jäsen. Parhaiten hänet muistetaan Ylen Kotikatu tv-sarjasta. Musikaaliin innosti mukaan myös se, että näyttelemisen ohessa mies luotsaa omaa hip hop -bändiä.

- Minut sai suostumaan mukaan musikaaliin se, että Mato lupasi lahjoittaa mulle nahkatakkinsa, kertoo Salminen.

Vanha nahkatakki on Sibeliustalollakin Mato Valtosen päällä. Se on sama nahkatakki, jota Valtonen on pitänyt yllään usealla sadalla sliipparikeikalla.

-Tämä on The Nahkarotsi. Jos jätkä on vielä lokakuussa messissä ja hyppää lavalle, niin tämä on hänen rotsinsa, kuittaa Mato Valtonen.  

Kuka Mitä Häh?

1970-80-luvun Suomessa kaikesta ei saanut puhua, jotkut asiat vaan olivat tabuja. Oli kirjoittamattomia sääntöjä YYA-sopimuksen hengessä.

- Se oli ihan oma disneylandinsa. Brezhnevin kulmakarvojen alta katsottiin Suomea hyvin tarkkaan, muistelee Mato Valtonen.

Onko järkee vai ei -kyltti
Kuva: Juha-Pekka Huotari / Yle

Alkoholipolitiikka löi ravintolat kiinni viimeistään puoli kahdeltatoista. Baarista täytyi ostaa sämpylä, että sai kaljan.

- Pöytä oli täynnä sämpylöitä, joista kukaan ei ollut kiinnostunut. Kaikki ostivat pimeää viinaa. Se oli angstinen paikka, mutta ilo otettiin irti kaikesta mahdollisesta, naurahtaa Valtonen. 

Bändi, joka piti kieltää lailla

Sliipparit oli ajoittain pannassa yleisradiossa ja bändin esiintymiset herättivät pahennusta. Ryhmärämälle ei hevin hellinnyt huvilupaa esiintymiseen, joten välillä bändi kiersi maata salanimen turvin. Sliippareiden kieltämiseksi tehtiin eduskunta-aloitekin. 

- Suomi-Neuvostoliitto seuran mikä lie Kainuun osasto nosti älämölön. Bändi olisi pitänyt kieltää YYA-sopimuksen vastaisena. Me toivoimme, että olisi kielletty! Asuisimme nyt Amerikassa ja olisimme rikkaita. Olisi ollut onnenpotku olla bändi, joka kiellettiin jossain maassa, toteaa Mato Valtonen. 

Suosittelemme sinulle