Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kahvakuulalla kunto kasvaa kohisten - katso liikkeet

Kahvakuulalla treenaaminen onnistuu lähes kaikkialla, sillä harjoitteita voi tehdä esimerkiksi kotona, kotipihassa, puistossa tai vaikkapa rannalla. Vartin päivittäiset treenit riittävät kunnon kohotukseen.

Kahvakuula.
Kahvakuula on kätevä kuntoiluväline kesken työpäivän mm. palkitussa Landis+Gyr -yrityksessä. Kuva: Anu Rummukainen / Yle
Milla Holm
Avaa Yle-sovelluksessa

Kahvakuula on vanha venäläinen voimailuväline, joka koukuttaa kuntoilijoita sukupuoleen katsomatta. Kahvakuulaharjoitteet kehittävät lihaskuntoa, kehonhallintaa, tasapainoa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Treenaaminen on helppoa, eikä kahvakuulan kanssa tarvitse huhkia kauan, vartti päivässä riittää.

Joensuulainen Giryakerhon-vetäjä Juho Jääskeläinen löysi lajin muutama vuosi sitten ja nyt hän vetää kahvakuulatreenejä mm. Joensuun seudun kansalaisopistolla.

- Kuulun itsekin tähän 15 minuutin harrastajajoukkoon. Siinä on etuna ettei vedä itseään aivan hapoille ja voi treenata vaikka päivittäin. Liikuntasuorituksesta palautuu hyvin. Tämä on niin tehokas liikuntaväline, että jos tekee 15 minuutin yhtäjaksoisen liikuntasuorituksen hikikarpalot valuvat aivan varmasti ja lihakset ovat saaneet kuormitusta tarpeeksi.

Juho Jääskeläinen esittelee pari perusliikettä, joilla treenamisen voi aloittaa. Kahvakuula sopii kaikille perusterveille ihmisille, mutta niiden jotka kärsivät selkävaivoista kannattaa varmistaa liikuntamuodon sopivuus lääkäriltä.

Heiluri

Kahvakuulaharjoitus Yle Pohjois-Karjalan studiossa.
Heiluri Kuva: Anu Rummukainen / Yle

Heiluri on monipuolinen liike, joka aktivoi 70-80 % kehon lihaksistosta. Liikeellä on helppo kohottaa sekä lihaskuntoa että aerobista kuntoa.  Kahvakuulia löytyy 2 - 60 kg painoisina, mutta Juho Jääskeläinen suosittelee miehille 12 kg ja naisille 6-8 kg painoisia kahvakuulia. Näillä painoilla jaksaa helposti treenata vartin verran useampana päivänä. 

Kierto vartalon ympäri

Kahvakuula harjoitus Yle Pohjois-Karjalan studiossa.
Kierto vartalon ympäri Kuva: Anu Rummukainen / Yle

Tässä liikkeessä seisotaan jalat yhdessä tai pienessä haara-asennossa. Kahvakuulaa pyöritetään lantion ympäri vaihtaen kuulaa kädestä toiseen. Kuula vaihtuu kädestä toiseen aina vartalon edessä. Jalat pidetään yhdessä sen vuoksi, että painopistealue saadaan mahdollisimman pieneksi, näin treenin ohella kehittyy myös tasapaino. Kun vartalo pysyy koko ajan paikallaan, tämä teettää keskivartalonlihaksille entistä enemmän töitä. Tässä on yksinkertainen, mutta äärimmäisen tehokas keskivartaloa monipuolisesti kehittävä liike.

Pään ympäri pyöritys

Kahvakuulaharjoitus.
Pään ympäri pyöritys Kuva: Anu Rummukainen / Yle

Kahvaan tartutaan sarviotteella eli peukalot ovat kahvan sisäpuolella lähellä pallo-osaa ja muut sormet ulkopuolella. Kahvaa pyöritetään pään ympäri, mahdollisimman läheltä päätä.  Aina kun kuula tuodaan eteen, otetaan kyynärpäät lähelle vartaloa ja pysäytetään liike. Tämä liike on erittäin hyvä vahvistamaan hartian seudun lihaksistoa ja lisäämään liikkuvuutta hartian seudulla, siksi se sopii hyvin esimerkiksi toimistotyöläisille. 

Venyttely

Käsien venyttelyä.
Venyttely Kuva: Anu Rummukainen / Yle

Juho Jääskeläinen suosittelee tekemään kahvakuulatreenien jälkeen lyhyet 10-15 sekunnin mittaiset venyttelyt. Tässä liikkeessä kädet laitetaan selän taakse ja ristitään sormet. Käsivarret suoristetaan ja käsiä nostetaan ylöspäin ja avataan rintakehää.

Suosittelemme