Yksi Kiinan maakunnista on ilmoittanut, ettei siellä vastedes tuomita ihmisiä pakkotyöleireille poliittisista syistä yhtä usein kuin tähän saakka. Yunnanin maakunnan johtajat ovat poistaneet pakkotyöllä rangaistavien rikosten joukosta "valtiollisen turvallisuuden vaarantamisen", kertoo uutistoimisto Xinhua.
Leirituomiota ei myöskään langeteta enää "korkeimpien virkamiesten maineen mustaamisesta" eikä "levottomuuksien aiheuttamisesta", millä Kiinassa tarkoitetaan valituksien tekemistä viranomaisten toiminnasta.
Päätökset koskevat pakkotyöleirejä, jotka on lain mukaan tarkoitettu ihmisten uudelleenkouluttamiseksi lainkuuliaisiksi kansalaisiksi. Poliisilla on valta lähettää ihminen leirille jopa neljäksi vuodeksi. Järjestelmää on arvostelu laajalti väärinkäytöksistä.
Leiriläiset ovat ilmaista työvoimaa
Yunnanin oikeusviranomaisten mukaan leirirangaistukset keskeytetään, kunnes koko valtion järjestelmää on uudistettu. Kiinan viranomaiset ovat antaneet ymmärtää, että 1950-luvulla perustettuun järjestelmään on tänä vuonna tulossa suuria uudistuksia. Neljä kiinalaista kaupunkia on valittu uusien menetelmien koealueiksi, kertovat valtiolliset tiedotusvälineet.
Muutosten sisältöä ei ole kerrottu. Arvostelijat pelkäävätkin niiden jäävän pelkäksi pinnalliseksi korjailuksi järjestelmään, jota on käytetty toisinajattelun tukahduttamiseen.
YK-raportissa joitakin vuosia sitten arvioitiin, että pakkotyöleireillä oli 190 000 kiinalaista. Valtaosan arveltiin saaneen tuomionsa pikkurikoksista.
Olot leireillä vaihtelevat. mutta monissa paikoin vangit tekevät pitkää työpäivää tehtaissa, jotka tuottavat myytävää Kiinan vientikaupalle. Leiriläisillä teetetään myös maatöitä, raportoi yhdysvaltalainen ihmisoikeusjärjestö Dui Hua. Järjestelmän innokkaita kannattajia ovatkin monet paikallisviranomaiset, joille ilmainen työvoima on arvokasta.