Hyppää sisältöön

Erehdys sosiaalisessa mediassa voi johtaa kihlaushuhuun

Tekevälle sattuu - myös sosiaalisessa mediassa. Päätä ei kuitenkaan kannata piilottaa pensaaseen, vaan neuvoa muita välttämään vastaava kömmähdys. Omasta virheestään viisastunut Suvi-Tuulia Nykänen kehottaa miettimään tarkasti, millaisia kuvia lataa vaikkapa Facebookiin.

Tästä kuvasta alkoi Suvi-Tuulia Nykäsen kihlaushuhu. Kuva: Isto Janhunen / Yle
Kirsi Matson-Mäkelä

Kirjoitusvirheitä, vääriä linkkejä, aivopieruja ja klassisia väärinkäsityksiä - muun muassa näistä erheistä avauduttiin internetissä Suoralle linjalle.

Jyväskyläläinen opiskelija Suvi-Tuulia Nykänen kertoi menneensä kihloihin, ei kuitenkaan oikeasti.

- Latasin Facebookin kuvan yhteisen illanvieton päätteeksi kaverini vasemmasta kädestä. Nimettömässä sormessa kimmelsi sormus. Se aiheutti hämmennystä, Nykänen nauraa.

Kihlaushuhu alkoi valokuvasta

Huhu sai siivet ja niitä siipiä sai katkoa kauan.

- Se sattui torstai-iltana. Seuraavat päivät menivät pääasiassa siihen, että molemmat, minä ja tämä toinen osapuoli korjasimme tätä mokaa. Sattui vielä niin hauskasti, että lähdin kotipaikkakunnalle viikonloppua viettämään. Siellä riitti selkääntaputtelijoita ja onnittelijoita, Nykänen muistelee viime marraskuun tapahtumia.

Muitakin opettavaisia tarinoita on jaettu (siirryt toiseen palveluun).

- Aluksi keskityin vain samankaltaisteni kanssa keskustelemiseen. Somen rikkaus tulee erilaisuudesta ja laajasta ajatusten skaalasta, Mikko Kosonen kertoi Twitterissä.

- Harvoin, mutta joskus kuitenkin tulee kirjoiteltua kännissä. Niitten avautumisten taso joskus potuttaa, kirjoitti nimimerkki Kekomuurahainen Suoran linjan keskustelussa.

Myönnä virheesi, hymyile ja jatka matkaa

Jos sitä lähtee piilottelemaan, niin kyllä se jostain maton alta poimitaan esiin.

Sosiaalisen median kouluttaja Pauliina Mäkelä

Virheitä tekevät kaikki. Huumori ja avoimuus ovat monien mielestä oikea tapa suhtautua sosiaalisen median palveluissa tehtyihin erheisiin.

- Jos olet ollut väärässä, älä piilottele sitä tai poista keskusteluja. Näytä oppineesi virheistäsi, neuvoo Eero Laitila Twitterissä.

Sosiaalisen median kouluttaja Pauliina Mäkelä Lempäälästä on samoilla linjoilla.

- Tärkeintä on olla oma itsensä ja aito eli myöntää, että nyt tuli moka, korjata se ja mennä sitten eteenpäin. Jos sitä lähtee piilottelemaan, niin kyllä se jostain maton alta poimitaan esiin. Siitä voi tulla suurempi asia, jos sitä yrittää piilotella.

Mäkelä muistuttaa, ettei sosiaalisen median palveluissa kannata julkaista mitään, mitä ei voisi painaa sanomalehden etusivulle.

- Katso vähän missä kanavassa, mitä ja kenelle laitat. Se on hyvä muistisääntö.

Myös Suvi-Tuulia Nykänen kertoo oppineensa mokastaan. 

- Sen jälkeen on kyllä tullut mietittyä vähän tarkemmin, että millaisia tekstejä ja kuvia sinne laittaa. Pari kertaa tämän jälkeen olen myös painanut delete-nappia - kumittanut tekstejä, kun on tuntunut, että en mä voi tehdä tätä.

Suosittelemme sinulle