Hyppää sisältöön

Vanha valaisin saa uuden elämän jazzin tahdissa

Mitä vanhempi valaisin, sitä varmemmin sen saa kuntoon. Valaisinkorjaajan verstaalle tuodaan nyt erityisesti teollisuusvalaisimia. Niiden kanssa on helppo noudattaa tärkeintä ohjesääntöä: ei saa puunata liikaa.

Valaisinkorjaamo Pannuhuoneella soi vanha jazz ja vallitsee hallittu epäjärjestys. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Vanhan tamperelaisen tiilirakennuksen sisäpihalta astutaan aarreaittaan, jossa funkis lyö kättä klassismin kanssa ja satavuotias kristallikruunu roikkuu 50-luvun designvalaisimen vieressä. Valaisinkorjaamo Pannuhuoneen kaksi huonetta ja kellari ovat lattiasta kattoon täynnä eri ikäisiä katto-, seinä- ja jalkalamppuja sekä niiden varaosia. Kaiken taustalla soi vanha jazz.

Lamppujen keskellä työskentelee tamperelainen valaisinkorjaaja Reino Eliala, jonka käsissä aarteet saavat uuden elämän. Hän siistii hilseilevät väripinnat, parsii rispaantuneet vaijerit ja uusii vanhat johdot - mutta varoo puunaamasta liikaa.

- Sähköjutut ovat vuosikymmenten saatossa pysyneet melko samanlaisina, joten kovin mutkikkaita tekniikoita ei juuri tule vastaan. Monimutkaisinta on pintakäsittely.Siinä tärkeintä on, että osaa tehdä tarpeeksi vähän. Vanhaa valaisinta ei saa pilata liiallisella kiillotuksella ja työstöllä. Joskus asiakkaat kysyvät, saisiko valaisimen ihan kiiltäväksi. Silloin vastaan, että ehkä kannattaa vielä harkita. Patina on patinaa, eikä sitä pidä poistaa.

Nykyvalaisin ei ole tehty korjattavaksi

Reino Eliala on työskennellyt valonlähteiden parissa pitkään, mutta rakkaus nimenomaan vanhoihin lamppuihin roihahti vuosituhannen vaihteessa.

Saman intohimon jakaa moni muukin. Huonokuntoisetkin antiikkivalaisimet vaihtavat nyt omistajaa kovaan hintaan, mutta Eliala muistaa myös toisenlaisen ajan.

- Vielä 70-luvulla vanhoja valaisimia heitettiin surutta roskalavoille. Onneksi tilanne on muuttunut, ja nykyään osataan arvostaa vanhaa.

Tampereen Hatanpäällä sijaitsevaan korjaamoon kannetaankin jos jonkinlaista valaisinta. Eliala tutkii potilaan ja antaa ennusteensa, joka useimmiten on positiivinen.

Tärkeintä on, että osaa tehdä tarpeeksi vähän.

Reino Eliala

- Mitä vanhempi valaisin, sitä varmemmin sen saa kuntoon. Melkein kaikista saa ehjiä. Nykylamput ovat ihan oma lukunsa. Ne ovat liimalla kasattuja, eikä varaosia ole saatavilla. Niitä ei ole tehty korjattaviksi.

Aarteenetsintää kirpputoreilla

Vanhoja valaisimia kunnostamalla ei rikastu, mutta ympärivuotisesta valohoidosta nauttiva Reino Eliala sanoo olevansa unelmatyössään.

- Alanvaihto ei ole käynyt mielessä koskaan. Päinvastoin: harmittaa, etten ryhtynyt tähän työhön aiemmin.

Työtään rakastava mies kulkee lampputuntosarvet pystyssä myös vapaa-ajalla. Kirpputorit alkavat olla loppuun kaluttuja todellisten antiikkiaarteiden osalta, mutta jotakin pientä löytyy silloin tällöin.

- En koe aarteiden etsimistä edes työksi. Joskus käy tuuri kun huomaan kirpputorilla, että tuossa on osa, josta kukaan muu ei ymmärrä mitään, mutta minä tiedän mihin se kuuluu.

Varaosalöytö päätyy verstaalle tuhansien muiden joukkoon. Jokaisella osasella on paikka, jonka kaikkea muuta kuin minimalistisesti sisustetun työtilan isäntä muistaa, vaikka ulkopuolinen sitä saattaisikin epäillä.

- Täällä vallitsee hallittu epäjärjestys. Kun työnnän käteni johonkin, tiedän kyllä mitä siinä on.

Ruma on nyt in

Kauniisiin esineisiin syntyy helposti tunneside. Reino Eliala mainitsee omiksi suosikeikseen 20-40-lukujen valaisimet. Asiakkaat sen sijaan suosivat tällä hetkellä erityisesti kolhoa industriaalitunnelmaa.

- Nyt halutaan teollisuusvalaismia. Mitä rumempi, sen parempi. Kuluneisiin valaisimiin tehdään joitakin sähkömuutoksia direktiivien täyttämiseksi, mutta ulkonäölle ei tehdä muuta kuin pyyhitään pölyt.

Asiakkaiden mieltymysten lisäksi valaisinkorjaajan työtä säätelevät juuri direktiivit.

- Esimerkiksi pöytälampuissa on usein nollapistoke, joka ei mene maadoitettuun rasiaan. Sitä ei voi vaihtaa noin vain, sillä valaisimen luokitus muuttuu. Jos pistoke vaihdetaan maadoitettuun, pitää koko valaisin suojamaadoittaa.

Energiansäästölamppu ei sovi

Hehkulamput ovat jo kadonneet kauppojen hyllyiltä. Tilalle on tullut kylmää valoaan luovia energiansäästölamppuja ja ledejä.

Mitä vanhempi valaisin, sitä varmemmin sen saa kuntoon.

Reino Eliala

Reino Eliala kertoo seuraavansa lampputeknologian uudistuksia mielenkiinnolla, mutta suosivansa silti monin paikoin vanhaa.

- Ledit ovat usein ihan käyttökelpoisia. En kuitenkaan laittaisi lediä tai energiansäästölamppua esimerkiksi vanhaan kristallikruunuun. Hehkulamppu toimii paljon kauniimmin ja saa spektrin kaikki värit esiin.

Suutarin lapsella ei ole kenkiä, mutta valaisinkorjaajan kotikatossakin roikkuu aarteita.

- Kyllä minulla muutamia helmiä on, Tynelliä ja Johansson-Papea. Vaimo on sanonut että näitä et sitten myy.

Helmien kunnostajiksi tarvitaan toivottavasti osaajia myös tulevaisuudessa, Eliala pohtii.

- Museovalaisimet eivät häviä mihinkään, mutta nykyvalaisimien kunnostuksella ei kukaan tulevaisuudessakaan elä.

Suosittelemme sinulle