Hyppää sisältöön

Maahanmuuttajien kielikurssit tupaten täynnä

Maahanmuuttajille tarkoitetuille suomen kielen kursseille on kova tungos. Pohjois-Karjalassa usein vain noin puolet hakijoista mahtuu kielikursseille.

Kuva: Riikka Heikkilä / Yle
Sari Jormanainen

Maahanmuuttajien suomen kielen opettajan luovuus on toisinaan hyvällä tavalla koetuksella. Opettajalla ja oppilaalla ei välttämättä ole lainkaan yhteistä kieltä.

- Meidän periaate on, että suomea opiskellaan suomeksi. Aluksi etenemme ihan käsimerkeillä, piirtämällä, leikkimällä, laulamalla ja teatterilla, maahanmuuttajakoulutuksen suunnittelijaopettaja Kaija Jumppanen Keski-Karjalan kansalaisopistosta kertoo.

Kielikoulutusta järjestetään monella eri tasolla. Alkeistasolla lähdetään liikkeelle aakkosista. Tavoitteena on keskustelun kautta edetä sille tasolle, että maahanmuuttaja pärjää jo ensimmäisen kurssin jälkeen arkisissa keskustelutilanteissa.

- Suurin osa pystyy jo tekemään ostoksensa, matkustelemaan ja keskustelemaan naapureiden kanssa. Jokaiseen kurssiin meillä sisältyy myös työharjoittelua, että myös peruskurssilaiset tekevät yhden kuukauden harjoittelun. He pärjäävät suhteellisen hyvin jo siellä työpaikalla, Jumppanen sanoo.

Kaikille halukkaille ei löydy tilaa

Maahanmuuttajille tarkoitetut suomen kielen kurssit ovat ääriään myöten täynnä. Pohjois-Karjalan TE-toimistosta kerrotaan, että tammikuussa alkaneeseen kielikoulutukseen Joensuussa pääsi vain noin puolet hakijoista.

TE-toimiston kautta maahanmuuttajille tarjotaan työvoimapoliittista koulutusta, jota säätelee kotouttamislaki. Tämän vuoksi kursseille saavat osallistua vain alla kolme vuotta Suomessa asuneet henkilöt.

Haluaisin kouluun, mutta minun käskettiin odottamaan.

Ziko

- Joensuussa hakijoiden joukossa on myös maahanmuuttajia, jotka ovat asuneet pidempään Suomessa. Eli heistä, jolle kurssi on suunnattu, suurin osa pääsi mukaan, Esko Moilanen TE-toimistosta sanoo.

Hakijoiden määrä kuvastaa kuitenkin sitä, että kursseille olisi tarvetta ja kiinnostusta suomen kielen oppimiseen on. TE-toimiston lisäksi kursseja järjestetään mm. kansalaisopistoissa, yliopistossa ja erilaisten järjestöjen kursseilla.

Viitisen vuotta sitten Joensuuhun muuttanut Ziko on käynyt kaksi kielikurssia, mutta hän haluaisi oppia suomea vielä paremmin.

- En puhu hyvin suomea, mutta minä yritän. Haluaisin kouluun, mutta minun käskettiin odottamaan, Bangladeshista muuttanut Ziko kertoo.

Joensuun kaupungin maahanmuuttajapalveluiden mukaan kielikurssille pääsyä voi joutua odottamaan puolesta vuodesta vuoteen. Myös esimerkiksi Kiteellä maahanmuuttajien kielikursseille olisi kysyntää enemmän kuin tarjontaa.

Suosittelemme sinulle