Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Ministeri: Suurpedot otettava vakavasti

Pihoilla vierailevat suurpedot huolestuttavat kansanedustajia. Etenkin susien aiheuttama pelko puhutti eduskuntaa torstaina kyselytunnilla. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen (kok) mukaan ongelmaa yritetään hoitaa mahdollisimman hyvin mutta se ei ole helppoa.

Jari Koskinen
Kuva: Hannu Harhama / Yle
Marjatta Rautio
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaikka muutama häirikkösusi ammutaan, on rajan takana 30 000 sutta suunnittelemassa maahanmuuttoa.

Pentti Oinonen

Susikeskustelun sysäsi eduskunnassa liikkeelle perussuomalaisten Pentti Oinonen, joka pitää  Suomen   suurpetopolitiikkaa epäonnistuneena. Oinosen mielestä sudet eivät Suomesta lopu metsästämällä sillä vaikka muutama häirikkösusi ammutaan, on rajan takana 30 000 sutta suunnittelemassa maahanmuuttoa.

Häirikkösusien poistamiseen on käytössä seitsemän poikkeuslupaa ja maa- ja metsätalousministeriö hakee viittä lupaa lisää. Oinosen mielestä viiden uuden luvan sijaan niitä pitäisi saada vähintään viisinkertainen määrä. Myös monet muut kansanedustajat olivat huolissaan suurpetojen määrän kasvusta ja ihmisten kokemasta turvattomuudesta.

Suojelun ja perusoikeuksien sovittelua

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen muistutti, että susi on suojeltu erittäin tiukasti EU-direktiivillä. Ihmisten perusoikeuksien ja suojelutavoitteiden yhteensovittaminen on jatkuvaa tasapainottelua. 

- Me yritämme hoitaa tätä ongelmaa mahdollisimman hyvin mutta ei se kovin helppoa ole, kun se ei ole viimeisten 20 vuoden aikana ollut ylipäätään.

Suomen suurpetopolitiikan onnistumista voidaan Koskisen mukaan arvioida tarkemmin loppuvuodesta, kun ulkopuolinen selvitys valmistuu. Hänen mielestään on huolestuttavaa, jos Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen laskelmiin petojen määristä ei luoteta

- Tästä tullaan keskustelemaan RKTL:n kanssa.

Salolainen: Petohysteriaa lietsotaan

Kokoomuksen Pertti Salolainen toivoi, että ministeri säilyttäisi viileän harkinnan sillä hänen mielestään maassa on menossa petohysterian lietsonta.

Salolaisen arvion mukaan tietyillä paikoilla on ollut joitakin ongelmia, mutta ihmiset eivät ole olleet uhattuina. Sen sijaan Salolaista huolestuttaa se, että laki otetaan omiin käsiin ja tehdään vakavia metsästysrikkomuksia.

Koskinen oli Salolaisen kanssa samaa mieltä siitä, että laittomuuksia ei voida hyväksyä. Hän oli kuitenkin eri linjoilla ihmisten turvallisuuden suhteen.

Koskisen mukaan tilanteet, joissa susi pentuineen vierailee pikkulapsiperheiden pihoilla pitäisi ilman muuta pystyä välttämään.

-Ihmisten huoliin ja pelkoon on syytä suhtautua kaikella vakavuudella.

Suosittelemme