Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Possu pitää eristää – uskonto haastaa suomalaiset kauppiaat ja lihamestarit

Suomalainen kauppa ei ole vielä valmis maahanmuuttajien edustamien eri uskontojen tuomiin haasteisiin. Porsaanlihaa ei saisi käsitellä samoilla välineillä kuin nautaa, siipikarjaa tai lammasta. Possu pitää olla myös esillä mieluiten ihan eri paikassa kuin muu liha.

Ahmardjaad Hakim ja Ahmadshah Bayat tutkivat marketin valmisruokatiskiä.
Ahmardjaad Hakim ja Ahmadshah Bayat tutkivat marketin valmisruokatiskissä missä kaikessa ruuassa on mukana porsaanlihaa. Taustalla lihamestari Jouni Luopajärvi. Kuva: Yle / Sini Tanninen
Miki Wallenius
Avaa Yle-sovelluksessa

Maahanmuuttajien myötä on suomalaisen kauppa joutunut kohtaamaan uudenlaisia asiakkaita ja tarpeita.

Esimerkiksi islaminusko ja juutalaisuus törmäävät marketin lihatiskillä suomalaiseen possuun. Porsaanliha on muslimeille ehdottomasti kiellettyjen lihojen listalla. Sika kun on likainen eläin.

Muslimien haluamat lihat eivät saa olla kosketuksissa sianlihan kanssa, eivät palvelutiskissä eivätkä edes itsepalveluhyllyssä. Palvelutiskin lihaa ei saisi viipaloida samalla koneella kuin possua.

Afganistanista Suomeen pakolaisena yli 10 vuotta sitten Hämeenlinnaan muuttanut muslimi Ahmadshah Bayat on tarkkana siitä, mitä hän uskaltaa suomalaisen marketin lihatiskiltä ostaa.

Toivon, etteivät työkalut mene kaupan lihatiskillä sekaisin.

Ahmadshah Bayat

– Ostan rohkeasti kalaa tai kanaa. Toivon, etteivät työkalut mene kaupan lihatiskillä sekaisin.

Olisi parempi, jos sianlihalle olisi aivan eri työvälineet kuin muulle lihalle.

Valmiiksi pakattukaan suomalainen liha ei kelpaa muslimeille. He eivät voi olla täysin varmoja, etteivät sika ja nauta mene tuotannossa samojen linjojen läpi.

Muslimien vaatimaa halal-lihaa ja juutalaisten kosher-lihaa on Suomessa jo saatavilla suurimmissa kaupungeissa sijaitsevista etnisistä kaupoista.

Niinpä Ahmadshah Bayat ja hänen ystävänsä Ahmadyar Hakim kertovat hakevansa halal-lihansa joko Tampereelta, Turusta tai Helsingistä. Sitä haetaankin kerralla kuukauden satsi pakkaseen.

Pitseriassa on pakko siivota pöytä ensin

Pienimmissä sisämaan kaupungeissa ollaan kaupoissa vasta heräämässä uskontojen aiheuttamiin haasteisiin. Esimerkiksi Hämeenlinnasta ei ole saatavissa oikeaoppisesti teurastettua kanan, naudan tai lampaan lihaa.

– Varsinaisesti uskonnon tuottamia rajoituksia ei ole vielä juuri otettu huomioon. Kosher- tai halal-lihaa meillä ei ole tarjolla. Se on selvästi tulevaisuuden asia, mutta vielä ei kysyntä ole sellaista, että asia olisi pitänyt ottaa huomioon, tuumii K-Citymarket Hämeensaaren kauppias Jyrki Ranta.

Hänen mukaansa isot tavarantoimittajat eivät pysty toimittamaan tällaista lihaa.

Kauppias kuitenkin aikoo selvittää, voisiko halal-lihaa saada muuta kautta ja löytyisikö sille oma osasto pakastealtaasta.

Ahmadshahin huoli siitä, että lihatiskillä käsiteltäisiin sianlihaa, nautaa tai lammasta samoilla välineillä saa vastauksen lihamestari Jouni Luopajärveltä.

– Kaikki veitset ovat erikseen lihalle, kanalle ja kalalle, hän huomauttaa.

Ahmadshah kertoo kuinka hän suomalaiseen pitseriaan mennessä siivoaa aina ensin pöydän, jottei siihen ole jäänyt kinkunrasvaa tai palasia. Sen jälkeen hän pesee kätensä.

– Se on tärkeä asia uskontomielessä, Ahmadshah Bayat painottaa.

Sini Tanninen

Suosittelemme